Nu este clară motivația PSD de a arunca țara într-o criză politică, la mai puțin de șase luni de când acest partid a preluat guvernarea. În urmă cu doar trei săptămâni, liderul socail-democrat, Liviu Dragnea se lăuda cu creșterea economică a guvernului Grindeanu și acuza Occidentul că vrea să impună României o nouă perioadă de austeritate.
Premierul Sorin Grindeanu a refuzat aseară, după ce partidul său i-a retras sprijinul să-și dea demisia, recunoscând în același timp că se află într-o situație complicată din care i s-ar părea „absurd” să continue.
Pentru a-și acoperi graba cu care vrea să scape de propriul premier, Liviu Dragnea a prezentat un Raport de evaluare care arată cât de slab a fost guvernul PSD, din care altminteri au făcut parte o serie de apropiați de-ai săi.
Sorin Grindeanu a declarat că Liviu Dragnea i-a propus în schimbul demisiei sale inclusiv un fotoliu de vicepremier, semn că nu performanțele sale ar fi marea problemă, ci un alt context, pe care deocamdată nu-l cunoaștem. Grindeanu a sugerat că fruntașii PSD ar vrea să scape de el fiincdă n-ar fi vrut să „încalce sancțiunile internaționale” și să strângă legăturile cu Moscova: „Dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă? De-asta ar trebui să plec, probabil”.
Premierul nu este nici el credibil, fiindcă până acum a făcut fără să cârtească tot ceea ce a vrut conducerea partidului, inclusiv adoptarea celebrei Ordonanțe de Urgenă 13, cea prin care guvernul ar fi vrut să promoveze grațierile colective și dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.
Invocarea de către Sorin Grindeanu unor interese obscure ale conducerii PSD față de Rusia ar putea fi o formulă de a câștiga simpatie din partea președintelui, dar și o tendință, mai cu seamă că ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a avut o întâlnire ambasadorul rus la București, din care rezulta o încercare ascunsă de reîncălzire a relațiilor bilaterale. În ansamblu, normalizarea legăturilor cu o țară vecină, mare și puternică, așa cum este Rusia, ar fi de dorit, dar nu pe furiș, așa cum a lăsat să se înțeleagă Sorin Grindeanu că ar fi dorit colegii săi.
Lucrurile sunt deocamdată incerte, în spatele ușilor închise, azi noapte, persoane importante din conducerea PSD l-ar fi acuzat pe Sorin Grindeanu, potrivit unor surse din presa centrală, că acesta i-ar fi numit „penali” pe cei doi lideri ai arcului guvernamental, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în fața unor oficiali străini. Tot în ședința Comitetului Executiv PSD, lui Grindeanu i s-ar fi reproșat că este apropiat de Serviciul Român de Informații și de președintele Klaus Iohannis.
În această dimineață, Sorin Grindeanu s-a aflat la guvern unde a avut pe agendă mai multe întâlniri cu oficiali străini, și unul dintre ei, primul-ministru al Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, i-ar fi spus că îl „felicită” pentru decizia de a nu demisiona pe care a luat-o aseară. Grindeanu a insistat că pleacă din această funcție doar dacă președintele garantează nominalizarea unui premier din PSD. Președinția a răspuns că deocamdată nu există niciun cadru constituțional pentru a se pronunța.
Liderii PSD se întrunesc în această după amiază pentru a hotărî dacă vor depune o moțiune de cenzură, astfel încât să scape de Grindeanu. Ar fi probabil o premieră, nu doar națională.