România, Cehia și alte țări europene continuă să lupte cu inundațiile

Evacuare la Slobozia, județul Galați, România, sâmbătă, 14 septembrie.

Cel mai recent bilanț al inundațiilor masive de sâmbătă, 14 septembrie, din județul Galați, în România, arată că șase oameni au murit din cauza dezastrului. Peste 20.000 de localnici au fost afectați și sunt pagube în peste 24 de comune.

Zeci de pompieri acţionau luni dimineaţă, în comuna Berezeni, județul Vaslui, din Moldova românească, unde nivelul apei în acumularea Muşata a atins cota de pericol, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, citat de Europa Liberă România.

Pentru că în zonă sunt șase case în pericol, pompierii vor crea un dig de compartimentare din saci cu nisip.

„Ca o măsură suplimentară, staţia de pompare reversibilă Berezeni funcţionează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, potrivit Agerpres.

Dpa notează la rândul ei că situația în România a rămas tensionată luni, după ce cel puțin șase persoane au murit în urma ploilor abundente și a inundațiilor grave din weekend. Județele Galați, Vaslui și Iași, din estul țării, au fost deosebit de afectate. Acolo, aproximativ 300 de persoane au trebuit să fie evacuate, iar aproximativ 6.000 de gospodării au fost afectate de inundații. Victimele au fost mai ales femei în vârstă, inclusiv două femei de 96 și 86 de ani. Puhoaiele au afectat mai ales satele izolate, unde oamenii s-au urcat pe acoperișuri pentru a evita să fie luați de inundații. Sute de pompieri au fost mobilizați.

Ploile continuă în Cehia. S-a confirmat un deces

Cehia a continuat să lupte luni cu efectele inundațiilor, după ce ploile persistente au umflat râurile din întreaga țară în cursul weekendului. Televiziunea cehă a confirmat luni un prim deces provocat de inundații. Șase persoane sunt date dispărute. În Austria a murit un pompier, iar duminică s-a înecat un bărbat în Polonia.

Valul de inundații pe râul Morava, în estul Cehiei, a ajuns la Litovel, la aproape 200 de kilometri est de Praga, unde străzi întregi sunt sub apă, cum a informat agenția de știri CTK.

„Bine că am scăpat cu viață”. O femeie în vârstă este îmbrățișată de fiică după ce a fost evacuată la Jesenik, în Cehia, una din localitățile cele mai greu încercate de inundațiile din weekend.

Autoritățile din orășelul cu aproape 10.000 de locuitori au făcut apel la populație să urmeze instrucțiunile serviciilor de urgență. Primarul localității a avertizat pe rețele: „În următoarele ore, ne așteptăm la o nouă creștere a nivelului apei râului.”

Nivelurile cursurilor de apă au continuat să crească în multe alte locuri ale Cehiei, luni. A fost declarată stare de pericol pentru zona din jurul orașului Frýdlant, din nordul țării, iar cel mai ridicat nivel de alertă de inundații a rămas în vigoare în orașul Hradec Kralove, pe râul Elba.

La Ústí nad Labem, un oraș situat în apropierea graniței cu Germania, urmau să fie ridicate în cursul zilei bariere suplimentare împotriva inundațiilor pentru a proteja centrul orașului.

O bătaie de cap în plus pentru germani la Dresda. Apa Elbei se ridică rapid, grație ploilor din amonte, din Cehia, iar o parte a podului Carola, prăbușită săptămâna trecută, încă nu a fost îndepărtată.

În acest oraș, râul Elba ar urma să culmineze abia miercuri, la aproximativ 7,65 metri deasupra punctului de gabarit zero.

Contrar temerilor, în orașul Troubky nu s-au înregistrat până acum efecte majore. Râul Becva nu a ieșit încă din matcă. Orașul a devenit un simbol al dezastrului provocat de inundațiile din 1997 din regiunea Moravia, în urma cărora nouă persoane au murit și 150 de case au fost distruse.

Luni sunt așteptate alte ploi în Republica Cehă, care ar putea fi intense în sud. În timpul celor mai puternice furtuni din ultimii ani, puhoaiele au lovit orașe întregi în weekend, inclusiv Jesenik și Krnov, lângă granița cu Polonia. La Jesenik, serviciile de urgență au fost nevoite să salveze sute de persoane cu ajutorul bărcilor și elicopterelor.

Alertă în Europa Centrală

Ministrul adjunct polonez al Afacerilor Interne, Czeslaw Mroczek, a declarat luni pentru Radio Polonia că mii de pompieri, ofițeri de poliție și soldați s-au luptat cu inundațiile în ultimele 24 de ore, în timp ce guvernul încă lucrează pentru a determina amploarea pagubelor.

Apele Dunării, ai cărei afluenți sunt umflați de ploile din Austria sau Cehia, sunt în creștere la Bratislava. (Imagine de duminică, 15 septembrie).

„Guvernul, așa cum a anunțat, va lua decizia de a introduce o stare de dezastru natural... Ne consultăm cu guvernatorii locali”, a spus el.

Situația cea mai gravă este în sudul Poloniei, la granița cu Cehia.

Capitala Slovaciei, Bratislava, și capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau luni de creșterea nivelului Dunării - care ar urma să culmineze mai târziu, în cursul săptămânii.

În Austria, nivelul râurilor și lacurilor de acumulare a mai scăzut în timpul nopții de duminică spre luni, odată ce ploile s-au potolit întrucâtva, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val de ploi, în următoarele ore.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj transmis pe X, a transmis un mesaj de solidaritate celor afectați de inundații și a promis că UE va oferi sprijin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te