Linkuri accesibilitate

Weekendul inundațiilor în Europa, din Cehia până la Galați


Oamenii urmăresc situația de pe un pod peste râul Biala, la Glucholazy, în sudul Poloniei, pe ploaie și vânt puternic.
Oamenii urmăresc situația de pe un pod peste râul Biala, la Glucholazy, în sudul Poloniei, pe ploaie și vânt puternic.

Regiuni întinse din centrul și estul Europei, din Cehia până la gurile Dunării, se confruntă în acest weekend cu ploi abundente, vânturi puternice și inundații.

Cel puțin patru persoane au murit și mii de case au fost avariate de inundații în estul României sâmbătă, au declarat oficialii, în timp ce nivelurile crescute ale râurilor au pus autoritățile în alertă în mare parte din Europa Centrală și de Est după zile de ploi torențiale.

În zilele următoare sunt prognozate noi precipitații în Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei și părți din Austria.

Locuitorii unor orașe de la granița ceho-poloneză au fost evacuați deoarece râurile au depășit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundații catastrofale în urmă cu peste două decenii, a pus în aplicare măsuri preventive împotriva inundațiilor.

În România, inundațiile au afectat opt județe, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu urma să viziteze județul Galați, grav afectat, unde au fost găsite patru persoane decedate și unde aproximativ 5 000 de case au fost avariate.

Autoritățile au folosit și un elicopter Black Hawk pentru a sprijini operațiunea de căutare și salvare.

Localitatea Pechea din județul Galați, România, este printre cele mai afectate de inundațiile ce au fost provocate de ploile puternice din ultimele zile.
Localitatea Pechea din județul Galați, România, este printre cele mai afectate de inundațiile ce au fost provocate de ploile puternice din ultimele zile.

Evacuări și transporturi întrerupte

În Republica Cehă, zonele nordice și nord-estice au fost cele mai afectate de ploaia torențială, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a anunțat Institutul Meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitațiile medii anuale, iar vântul puternic a complicat și mai mult situația.

Ministrul ceh al mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că oamenii din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să își părăsească locuințele. Unele persoane au fost evacuate în condiții dramatice după ce refuzaseră inițial să se evacueze, iar poliția cehă a avertizat explicit asupra unui asemenea comportament.

Locuitorii ajută la umplerea sacilor cu nisip la Olomouc, în estul R. Cehe, la 14 septembrie.
Locuitorii ajută la umplerea sacilor cu nisip la Olomouc, în estul R. Cehe, la 14 septembrie.

În Praga, un oraș cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundațiilor.

Orașul a investit masiv în măsuri preventive după inundațiile din 2002, care au umplut cu apă sistemul de metrou și au forțat zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele.

Grădina Zoologică din Praga, situată pe malul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au anunțat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraș ca mărime al țării, Brno, un spital a evacuat pacienții ca măsură de precauție.

În Glucholazy, un oraș istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de granița cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuați.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitații foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia vecină au avertizat cu privire la pericolul de inundații în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se așteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se așteaptă ca valul de inundații să atingă nivelul maxim de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul orașului.

În Austria, serviciile de urgență colaborau cu guvernatorii districtelor și cu municipalitățile pentru a pregăti evacuările.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate și că situația se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile și provocatoare pentru populația afectată și pentru serviciile de urgență”, a declarat Nehammer pe X. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG