În România, planurile guvernului condus de social-democrați să modifice Codul Fiscal, inclusiv să pună povara achitării contribuției sociale pe umerii angajaților, au trezit nemulțumiri în rândul sindicatelor, care amenință cu greva generală.
Your browser doesn’t support HTML5
Sindicatele sunt enervate de ideea guvernului de a menține propunerea din Codul Fiscal potrivit căreia contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați. Altfel spus, patronul sau, în cazul bugetarilor, statul ar putea într-un viitor nu foarte îndepărtat să refuze să mai plătească aceste contribuții. Deocamdată, primul ministru și liderii coaliției de guvernământ garantează că acest lucru nu se va întâmplă fiindcă au avut loc discuții cu patronatele.
Astăzi aproape 10.000 de sindicaliști de la Dacia-Renault au protestat la Mioveni împotriva deciziei guvernului de a transfera contribuțiile sociale către angajat, potrivit calculelor pe care le-au făcut angajații din industria auto, aceștia ar putea pierde lunar prin acest transfer între 200 și 700 de lei, adică între 45 și 150 de euro.
Blocul Național Sindical, de care aparțin muncitorii de la Dacia a anunțat un program de proteste până la sfârșitul lunii, susținut și de celelalte mari confederații sindicale. Pe rețelele socială circulă, însă, și o chemare la o mare manifestare care să aibă loc mâine sub titlul “Miercurea neagră”, fiindcă premierul Mihai Tudose a anunțat că la ședința de guvern de mâine va fi adoptată Ordonanța de Urgență privind noul Cod Fiscal.
Proiectul acestui nou Cod Fiscal încalcă deja o serie de reglementări în vigoare, între care cea care spune, că acest document nu poate fi modificat cu mai puțin de șase luni înainte de intrarea sa în vigoare. 1 ianuarie 2018 este data de la care va fi aplicat Codul Fiscal . Se schimbă cota de impozitare a veniturilor de la 16% la 10% și trecerea în cea mai mare parte a contribuțiilor de la angajatori la angajați. Deși la prima vedere este o mutație mare, de fapt nu se va schimba mare lucru (fiindcă scade impozitul pe venit, dar crește povara fiscală pe contribuțiile sociale din cauza creșterii artificiale a salariului brut).
Specialiștii în finanțe spun că e un artificiu prin care guvernul ar vrea să demonstreze că mărește salariile, dar că acestea, vor crește în final cu circa trei lei, deci, mai puțin de un euro. Dacă s-ar fi operat doar reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 procente, lucrurile ar fi stat diferit, dar modificarea întregului angrenaj, printr-o ecuație complicată crează o serie de neajunsuri și angajatorilor, care trebuie, spre exemplu să modifice toate contractele de muncă, dar și angajaților, care de acum încolo nu vor mai fi siguri pe lefurile lor.
Un guvern de stânga, care a venit la putere cu promisiunea creșterii salariilor, aruncă în aer întreaga ordine fiscală din România, defavorizându-i în primul rând pe salariații din mediul privat. Liderii coaliției de guvernământ au promis că în cele din urmă va exista un act normativ prin care angajatorii vor fi obligați să plătească taxele sociale, dar deocamdată acestea rămân în sarcina angajatului.