România ia de la SUA credite de miliarde de dolari pentru înarmare, ca să devină „relevantă” regional

Un tanc Abrams al armatei SUA la manevre în Polonia, în 2023. România spune că grație creditelor americane va fabrica muniție pentru acest tanc, pe scară largă.

România vrea să redevină „relevantă” în regiune ca producător de armament, a declarat miercuri premierul român Marcel Ciolacu, spunând că un mare credit oferit de SUA pentru apărare va ajuta și la crearea de locuri de muncă.

Șeful guvernului de la București a făcut declarația miercuri, cu ocazia semnării unui acord prin care România ia aproape un miliard de dolari de la SUA în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS), relatează Reuters.

„România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru Finanțare al Statelor Unite ale Americii”, a spus Ciolacu, citat de hotnews.ro.

Vecină cu Ucraina invadată de ruși, România se numără printre țările din alianță care și-au sporit cheltuielile militare în ultimii doi ani, sperând să acorde anul acesta apărării 2,5% din Produsul Intern Brut.

Din miliardul contractat miercuri de la SUA, România spune că va accesa direct 700 de milioane de dolari, pentru achiziții, în vreme ce 220 de milioane vor merge la ROMARM, firma de stat care controlează 15 producători de arme și muniție, de la praf de pușcă până la rachete ghidate.

Reuters scrie că creditul garantat de guvernul SUA se poate returna în 12 ani. Aceeași sursă amintește că în august guvernul român a aprobat decizia de a contracta pentru apărare un total de 4 miliarde de dolari în credite directe prin mecanismul american FMS, ca și alte 8 miliarde pe piețele financiare, cu garantare guvernamentală americană.

Presa din România a relatat că la ceremonia de semnare a creditului, miercuri, ambasadoarea americană Kathleen Kavalec a spus că banii vor fi folosiți inclusiv pentru „susținerea unei inițiative public-private comune SUA-România pentru producerea de muniție de artilerie”.

Evenimentul de la București a avut loc în timp ce aliații NATO fac eforturi să accelereze producția de muniție pentru Ucraina, pe fondul unei ofensive susținute a Rusiei în estul țării invadate.

Ministrul român al Economiei, Radu Oprea, a precizat miercuri la Guvern că suma de 220 milioane de dolari din împrumutul de la SUA va fi folosită pentru „crearea unui centru de excelență în producerea de muniție de calibru mare 120-155 mm”. „Acest centru presupune ca România să devină unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa și de aici vom exporta în toata Europa și nu numai”, a declarat ministrul.

Ucraina are deja în dotare un număr relativ mic de tancuri Abrams, de fabricație americană.

România, spre deosebire de alte țări din NATO, nu dezvăluie de obicei detalii despre ajutorul oferit Ucrainei pe plan militar - chiar dacă unele, ca donarea unui sistem antiaerian Patriot, tot ajung la presă. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te