În cadrul unei conferințe de presă, pe 12 iulie, Ciolacu a fost întrebat despre facilitățile energetice și despre posibilitatea scăderii prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici.
Prim-ministrul român a spus că pentru a reduce prețul este nevoie de o echilibrare a sistemului și de implementarea unor parcuri de stocare.
„Dacă o să ne extindem și în zona Republicii Moldova, ceea ce facem acum – poate cumpărăm [Rețelele Electrice de] Distribuție Nord din Moldova – atunci sistemul [energetic] se va echilibra”, a declarat Ciolacu.
Acesta nu a spus dacă a purtat deja discuții cu colegii săi din Moldova despre eventuala achiziție.
Întrebat de jurnaliști despre intenția României de a participa la dezetatizarea RED Nord și FEE Nord, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a răspuns luni, 15 iulie, într-o postare, că aceasta nu reprezintă „o noutate”.
„Am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru dezetatizare, ele fiind excluse recent din lista obiectelor nepasibile privatizării”, a spus ministrul.
Parlicov a precizat că Guvernul este în căutarea investitorilor strategici pentru cele două întreprinderi și a salutat interesul părții române pentru acestea.
- Te-ar putea interesa și reportajul: Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău continuă în Găgăuzia: „Lucrările la fundații le finalizăm la începutul lunii august”
„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a adăugat ministrul.
El a ținut să precizeze însă că procesul de dezetatizare a întreprinderilor nu este în gestiunea Ministerului Energiei.
Ministrul Victor Parlicov spunea încă în august 2023 că executivul ar pregăti privatizarea societăților pe acțiuni RED Nord și FEE Nord, fiind în căutarea investitorilor.
Din septembrie 2023, compania Vestmoldtransgaz, deținută de întreprinderea de stat Transgaz din România - gestionează rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova.
Acordul de gestionare a fost încheiat pentru o perioadă de 5 ani.
Ministerul Energiei a explicat că separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor va duce la eliminarea monopolului și la intrarea noilor furnizori pe piața gazelor din R. Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te