Linkuri accesibilitate

Rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova vor fi gestionate de Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD


Vestmoldtransgaz deține și gestionează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz, întreprinderea de stat din România, și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), va gestiona rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, Vestmoldtransgaz a semnat luni, 4 septembrie, un contract în acest sens cu Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz. Contractul va intra în vigoare după ce va fi avizat de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

Vestmoldtransgaz va prelua în chirie și va gestiona rețeaua de transportare a gazelor naturale timp de 5 ani.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministerul precizează că separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor reprezintă un angajament al R. Moldova față de Comunitatea Energetică, în cadrul implementării Pachetului energetic III. Această separare va duce la eliminarea monopolului și la intrarea noilor furnizori pe piața gazelor din R. Moldova. Legislația în domeniu a fost modificată în 2022 pentru a permite ANRE să demareze din oficiu separarea companiilor de piața gazelor.

Vestmoldtransgaz deține și gestionează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG