Linkuri accesibilitate

Istoria auditului datoriei la gaze a R. Moldova față de Gazprom


Gazprom a insistat asupra prezentării unui raport de audit până la 1 octombrie 2022. Autoritățile de la Chișinău au declarat, însă, că acest termen este ireal.  
Gazprom a insistat asupra prezentării unui raport de audit până la 1 octombrie 2022. Autoritățile de la Chișinău au declarat, însă, că acest termen este ireal.  

După ce au amânat, la 30 august, prezentarea rezultatelor raportului auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom, autoritățile de la Chișinău promit să le anunțe în această săptămână, cel mai probabil miercuri, 6 septembrie, au comunicat Europei Libere surse din Ministerul Energiei.

Europa Liberă prezintă în continuare principalele etape legate de realizarea auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom.

La sfârșitul lunii octombrie 2021, vicepremierul moldovean de atunci Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, semna, la Sankt Pestersburg, cu șeful concernului rus Gazprom, Alexei Miller, prelungirea pe 5 ani a contractului de achiziție a gazelor rusești.

Părțile au stabilit atunci o nouă formulă de preț și au ajuns la o înțelegere privind efectuarea unui audit independent al datoriilor istorice la gaze până la 1 mai 2022. Este vorba de o datorie de peste 720 de milioane de dolari, acumulată de malul drept al Nistrului în perioada august 1991 - octombrie 2021, datorii neacceptate de guvernarea PAS de la Chișinău, venită la putere după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021. După realizarea auditului, părțile urmau să încheie un acord de stingere a datoriilor istorice.

Realizarea raportului, frânată de insecuritatea regională

La începutul anului trecut, autoritățile de la Chișinău au anunțat o licitație internațională pentru contractarea unor companii de audit. Între timp, la 24 februarie 2022, Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, iar în a doua jumătate a lunii martie, prim-ministra Natalia Gavrilița declara că licitația a eșuat și că auditul nu va putea fi realizat până la 1 mai, conform înțelegerilor de la Sankt Petersburg. Șefa Guvernului afirma că războiul din Ucraina și insecuritatea ar fi fost factorii ce au îndepărtat de R. Moldova companiile internaționale de audit.

La începutul lunii iunie 2022, Agenția Proprietății Publice anunța oficial anularea licitației pentru selectarea unei companii care să facă auditul datoriilor la gaze.

A urmat apoi un ping-pong de declarații dintre Gazprom și Chișinău legate de un nou termen de realizare a raportului de audit.

Gazprom a continuat să șantajeze R. Moldova

În luna august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Chișinăul contractase companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Acestea s-au obligat să facă auditul datoriilor istorice până pe 30 ianuarie 2023. Pentru serviciile prestate, R. Moldova s-a angajat să le achite suma de 800.000 de euro.

Gazprom a insistat asupra prezentării unui raport de audit până la 1 octombrie 2022. Autoritățile de la Chișinău au declarat, însă, că acest termen este ireal.

În legătură cu întârzierea realizării auditului, Gazprom a pus constant presiune pe Chișinău, acuzându-l că nu își onorează angajamentele asumate. La 1 octombrie 2022, bunăoară, Gazprom amenința cu ruperea acordului de livrare a gazelor din cauza că nu a fost semnat un document bilateral pentru reeșalonarea datoriilor. Au urmat și alte note ultimative din partea gigantului rus, însoțite de decizii privind reducerea volumelor de gaze furnizate R. Moldova.

Între timp, pe fundalul reducerii volumelor de gaze livrate din Rusia, Chișinăul a început, cu sprijinul partenerilor săi străini, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze prin achiziții de pe bursele internaționale, la prețuri de piață.

Noi amânări

Cele două companii străine nu au reușit să definitiveze raportul de audit până la 30 ianuarie 2023, așa cum se angajaseră.

Între timp, la începutul lunii februarie 2023, odată cu învestirea Guvernului în frunte cu Dorin Recean, a fost creat Ministerul Energiei, condus de Victor Parlicov, un cunoscut expert în energetică și fost director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

La începutul lunii aprilie, ministrul Parlicov declara, la postul public de radio, că unul dintre motivele întârzierii finalizării rezultatele auditului este faptul că statul nu achitase pentru serviciile prestate celor două companii. Ministrul spunea atunci că raportul de audit va fi prezentat în luna mai.

În iunie 2023, Parlicov a spus Europei Libere că raportul urma să fie prezentat autorităților de la Chișinău până la sfârșitul lunii și că în iulie acestea vor decide dacă vor acționa sau nu în judecată Gazprom pentru faptul că a provocat o criză energetică în R. Moldova, așa cum anunțase, în decembrie 2022, Andrei Spînu.

De la 800.000, la peste un milion de euro

Într-un interviu la Europa Liberă, acordat la finele lunii iulie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirma, cu referire la raportul de audit, că o parte „semnificativă” din datoriile Moldovagaz față de Gazprom s-a acumulat din motiv că gigantul rus a acoperit niște cheltuieli ale companiei de la Chișinău, considerate inacceptabile de către ANRE.

Parlicov mai spunea în acel interviu că administrația Moldovagaz – compania-fiică a Gazpromului – a cheltuit „imprudent” o bună parte din fonduri. Potrivit ministrului, autoritățile au achitat, în cele din urmă, pentru realizarea raportului de audit 1,15 milioane de euro, adică cu 350.000 de euro mai mult decât suma convenită inițial.

Ministerul Energiei a anunțat că va prezenta rezultatele raportului de audit la 30 august. Briefingul de presă a fost însă amânat, fără a fi precizate motivele. Surse din cadrul Ministerului Energiei au comunicat Europei Libere că rezultatele raportului de audit al celor două companii internaționale vor fi anunțate la 6 septembrie.

Și președinta Maia Sandu a spus, în timpul unui eveniment din Găgăuzia, că rezultatele auditului internațional vor fi făcute publice de Guvern în această săptămână. Fără a intra în detalii, șefa statului a declarat că datoriile reale nu sunt atât de mari și că Gazprom ar fi încercat să păcălească autoritățile de la Chișinău să semneze rapid, în prag de iarnă, un angajament de a le stinge în decurs de 4 ani.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG