Linkuri accesibilitate

Schimbări pe piața energiei verzi: prosumatori, facturare netă și licitații pentru cantități mari


Modificările legislative se referă și la garanțiile de origine pentru producătorii mari. Este vorba de certificate care validează că energia provine din resurse regenerabile și vor putea fi utilizate atunci când va exista comerț de energie cu alte țări.
Modificările legislative se referă și la garanțiile de origine pentru producătorii mari. Este vorba de certificate care validează că energia provine din resurse regenerabile și vor putea fi utilizate atunci când va exista comerț de energie cu alte țări.

Autoritățile își propun ca, până în anul 2030, de rând cu țările din Uniunea Europeană, să majoreze ponderea energiei regenerabile în sistemul electric de la 6% la 30%, atrăgând producători mari și stabilind noi reguli pentru cei care produc pentru consumul propriu.

Secretara de stat din cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac, a explicat Europei Libere de ce se impun anumite limite pentru livrarea energiei verzi în sistemul electric, ce înseamnă mecanismul de facturare netă pentru cei care produc pentru consumul propriu și ce este un „prosumator”.

Modificările la Legea cu privire la promovarea utilizării au fost examinate în cadrul mai multor runde de consultări, care s-au încheiat pe 4 august.

Pornind de la obiectivul de a atinge un nivel de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în sistem și având în vedere că această pondere este acum de doar 6%, autoritățile vor să atragă investitori capabili să furnizeze în rețea cantități mari de energie.

Potrivit noilor prevederi, „producători mari” sunt considerați cei care livrează în sistem mai mult de 1 MW, în cazul energiei solare, și mai mult de 4 MW, în cazul energiei eoliene. În același timp, au fost stabilite și niște cote pentru licitațiile organizate pentru achiziționarea energiei electrice verzi, de 105 MW pentru energie eoliană și de până la 60 MW pentru energia solară. Aceste cote vor fi valabile până în 2025, iar, ulterior, vor fi stabilite altele. Licitațiile urmează să fie organizate, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui an.

Carolina Novac spune că noile prevederi vor aduce claritate privind capacitățile care pot fi incluse în sistemul energetic, să nu fie livrări haotice, care să perturbe sistemul.

„Din cauza crizei de anul trecut, cu penele de curent pe care le-am avut, în special, în noiembrie, moldovenii și-au extins de trei ori, în 2022, capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabilă și se așteaptă ca acestea să crească și mai mult în 2023”, a spus secretarul de stat.

De ce nu pot fi livrate în sistem cantități nelimitate de energie verde?

Carolina Novac a explicat că se impun anumite limite în producerea și livrarea energiei electrice în sistem din cauza specificului consumului. În R. Moldova, în mare parte, energia electrică este livrată consumatorilor casnici și acest consum este unul înalt dimineața și seara. În țările europene, consumul este asigurat, în mare parte, de industrie și este unul liniar, adică mai predictibil. Asta în timp ce producția de energie solară sau eoliană nu este permanentă și constantă.

În condițiile R. Moldova, se creează un dezechilibru în raportul dintre energia verde și cea convențională. Deficitul creat trebuie acoperit cu energia de echilibrare din România, care este mai scumpă.

Pentru ca sistemul să poată absorbi mai multă energie regenerabilă, ar trebui să fie construite rețele mari, cum ar fi Vulcănești – Chișinău și Suceava – Bălți, care sunt încă la etapa de proiectare.

„Dacă noi alocăm toate capacitățile și dăm frâu liber producătorilor casnici, atunci n-o să mai avem capacități de energie regenerabilă pentru proiectele mari. Proiectele mari înseamnă energie electrică livrată la un preț decent, în jurul prețului pe care-l avem acum și care să acopere și dezechilibrele”, precizează Carolina Novac.

Facturare netă pentru cei care produc pentru consumul propriu

În cazul producătorilor de energie verde pentru consumul propriu se va aplica, începând cu 1 ianuarie 2024, mecanismul de facturare netă. Dacă până acum cantitatea de energie electrică regenerabilă livrată în rețea de către aceștia era calculată în kWh, atunci acum aceasta va fi monetizată.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile pentru energia verde livrată în rețea și pentru cea primită din rețea, precum și metodologia de aplicare a mecanismului. Lunar, se va face un bilanț și fiecare producător va fi informat dacă a livrat sau a primit mai mult din rețea. La sfârșitul anului, se vor face calculele și, dacă a furnizat mai mult în sistem, va primi o anumită sumă de bani.

„Se creează o categorie de consumatori și producători responsabili, de aceea există și acest termen de prosumator. Imaginați-vă că aveți o aplicație pe telefon. Te uiți cu atenție cât ai consumat, cât ai produs. Poate, încarci mașina electrică, pui în funcțiune mașina de spălat sau cea de spălat vasele în timpul zilei când ai exces de producție de energie solară, acum că e caniculă. Este un alt grad de conștientizare”, a mai afirmat Carolina Novac.

Modificările la Legea cu privire la promovarea energiei regenerabile se referă și la garanțiile de origine pentru producătorii mari. Este vorba de certificate care validează că energia provine din resurse regenerabile și vor putea fi utilizate atunci când va exista comerț de energie cu alte țări.

De asemenea, Agenția pentru Eficiență Energetică urmează să fie restructurată și să fie creat un fond pentru eficiența energetică a blocurilor rezidențiale în care va exista atât componenta de grant, cât și de împrumut. În special, sunt vizate blocurile conectate la sistemul termic centralizat.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG