România: s-au dat în folosință încă 13 km din „centura” Bucureștiului

Dacă lucrurile merg după plan, la vară se va putea intra de pe „centura” Bucureștiului pe autostrada care duce spre litoralul Mării Negre. (Captură video)

Luni, 15 aprilie, a început circulația pe un tronson de 13 km din Autostrada de Centură a Bucureștiului (A0 Sud), iar la vară se vor finaliza încă 10 km, ceea ce va permite conexiunea cu autostrada spre Constanța.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindean, informează Digi24.ro. El a spus că deja se circulă pe jumătate din semi-inelul sudic al Centurii capitalei române (A0), unul din proiectele majore de autostrăzi din România.

Bucureștiul este unul din cele mai congestionate orașe din Europa, în ce privește circulația rutieră, iar autoritățile speră ca finalizarea autostrăzii de centură să schimbe situația în bine.

Anunțul vine la puțin timp după ce premierul român Marcel Ciolacu a promis la Suceava că anul acesta se va circula pe 147 km din Autostrada Moldovei, care va uni sudul țării cu Bucovina, până la punctul de trecere a frontierei Siret, la granița cu Ucraina.

Ciolacu a spus la sfârșitul săptămânii că fără autostradă „Moldova (românească, n. red.) nu are nicio șansă”.

România a trecut în toamna anului 2023 „borna” de 1000 de kilometri de autostradă, pe fondul unui ritm mult mai rapid de construcție a infrastructurii rutiere față de deceniile de la începutul tranziției post-comuniste și a absorbției mai bune a fondurilor UE.

Unul din proiectele de autostradă așteptate cu interes și în R. Moldova ar urma să unească Iașul (și implicit malul stâng al Prutului) cu orașul ardelean Târgu-Mureș, care deja este conectat prin autostradă de Europa Centrală și de Vest.