Linkuri accesibilitate

La sfârșit de an, România deschide noi tronsoane de autostradă


Autostrada Transilvania, Nușfalău-Suplacu de Barcau, România. (Sursă: Pro Infrastructura - Courtesy Image)
Autostrada Transilvania, Nușfalău-Suplacu de Barcau, România. (Sursă: Pro Infrastructura - Courtesy Image)

În România, sfârșitul de an aduce inaugurarea unor noi segmente de autostradă și drumuri expres. Joi, 21 decembrie, se deschide circulației un tronson care va face posibilă deplasarea numai pe autostradă între două importante orașe din Transilvania, Cluj și Târgu-Mureș.

Astfel, România intră în 2024 cu peste 1100 de km de autostrăzi și drumuri rapide și cu alți peste 800 de km în construcție sau „execuție”.

Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă România, după deschiderea joi a tronsonului Chețani-Câmpia Turzii se va circula în regim de autostradă pe 133 de kilometri din A3, fără întrerupere, între Nădășelu (jud. Cluj) și Târgu Mureș.

În premieră pentru România, tronsonul inaugurat joi este pus la dispoziția șoferilor cu 8 luni înainte de termen, de către consorțiul germano-austriac care l-a construit.

De asemenea, autoritățile din România promit că până de Crăciun va fi deschis circulației cel de-al treilea tronson al drumului expres Craiova – Pitești, drum cu lungime totală de 121 de kilometri. Este vorba despre secțiunea dintre localitățile Valea Mare și Colonești, județul Olt, de aproximativ 32 de kilometri, care avea termen de realizare în vara lui 2024.

La orizont, Moldova

Șoferii din R. Moldova pot spera la rândul lor că nu va mai trece chiar așa mult timp până vor putea „intra pe autostradă” relativ aproape de granița moldo-română. Autostrada A7, de la București spre nordul Moldovei românești, prinde contur.

Potrivit presei din România, în cazul A7 este prima dată când pe o autostradă românească se lucrează pe toată lungimea proiectului.

Într-o fază mult mai puțin avansată se află proiectul autostrăzii dintre Târgu-Mureș și Ungheni, peste Carpații Orientali, care va „lega” și R. Moldova de sistemul de autostrăzi europene.

Ajungând din urmă vecinii

Ritmul lent al construcției de autostrăzi a fost un motiv de nemulțumire perpetuu în România post-comunistă, care moștenise din „epoca Ceaușescu” numai ceva mai mult de 100 km de autostradă, de la București la Pitești și de la Fetești la Cernavodă.

Automobiliștii au fost exasperați și dezamăgiți mai ales de poticnirea primului mare proiect, al Autostrăzii Transilvania, care nu este gata nici în prezent, ca și de neînceperea lucrărilor la autostrada transcarpatică Pitești-Sibiu, care ar „lega” Bucureștiul prin autostradă de centrul și vestul Europei.

În ultima vreme, însă, factorii de decizie de la București au semnalat că există o nouă abordare, care iuțește planificarea și execuția autostrăzilor, și promit că România va ajunge pe termen mediu la peste 3000 km de autostradă, apropiindu-se de densitatea din țări vecine mai avansate în domeniu, începând cu cea de la vest, Ungaria.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG