În septembrie anul trecut, România a declarat că intenționează să cumpere 32 de avioane F-35 de la producătorul american Lockheed Martin la prețul de 6,5 miliarde de dolari. Tranzacția include servicii logistice și de instruire, simulatoare de zbor și muniție, pe lângă avioane.
Tîlvăr a declarat anterior că primele avioane nu vor fi livrate înainte de 2030. Între timp, Bucureștiul a cumpărat 32 de avioane de luptă F-16 la mâna a doua din Norvegia, pe lângă cele 17 achiziționate din Portugalia în 2016.
- Te-ar putea interesa și: A fost inaugurat centrul F-16 de la Fetești, unde vor fi pregătiți și piloți ucraineni
Țările europene și-au majorat cheltuielile pentru apărare, inclusiv aeriană, pe fondul îngrijorărilor legate de agresiunea Rusiei, notează Reuters, în timp ce Ucraina invadată așteaptă ea însăși aparate de zbor moderne, occidentale, de la aliați.
Iată câteva tranzacții europene cu avioane de luptă din ultima vreme:
- Germania a aprobat în iunie achiziționarea a 20 de avioane Eurofighter de la producătorul Airbus, în timp ce erau „pe țeavă”, cum a spus cancelarul Olaf Scholz, alte 38 de avioane de luptă;
- Cehia a semnat la începutul anului 2024 un memorandum cu Statele Unite pentru cumpărarea a 24 de aeronave F-35 Lightning II de la compania Lockheed Martin. În prezent, cehii au avioane de producție suedeză Gripen, luate la mâna a doua, care ar urma să fie casate în 2027;
- Croația a primit în iunie șase avioane de luptă franceze Raphale folosite, ca primă etapă în reînnoirea aviației sale militare învechite, alcătuită din aeronave de producție sovietică. (R.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te