România: 10 milioane de euro, un nou ajutor direct pentru R. Moldova

Bogdan Aurescu (stânga), Nicu Popescu și Jean-Yves Le Drian, Bruxelles, 21 martie 2022

La București are loc vineri, 15 iulie, a doua reuniune a „Platformei de sprijin pentru R. Moldova”, inițiată de Germania, Franța și România.

În ajunul reuniunii, guvernul de la București a aprobat suplimentarea cu 50 de milioane de lei (10 milioane de euro) a bugetului Ministerului de Externe pentru acordarea unui sprijin direct pentru Republica Moldova, pentru a răspunde nevoilor urgente de sprijin cu care se confruntă ţara vecină.

### Vezi și... ### Platforma de sprijin pentru R. Moldova, la București: se vor discuta reforme, nu ajutoare financiare

Într-o declarație de presă, citată de Agerpres, se arată că România şi-a asumat un rol central în lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova cu prilejul primei reuniuni, cea de la Berlin, organizată în aprilie, la care a anunţat un sprijin bugetar de 10 milioane de euro pentru Chişinău.

În total, la Berlin, s-au promis R. Moldova ajutoare de aproape 700 de milioane de euro, reamintea recent și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu cu Digi24.

Dacă la prima reuniune, de la Berlin, s-a pus accent pe strângerea de fonduri pentru a ajuta R. Moldova să facă față provocărilor războiului din Ucraina învecinată, la București, se va pune accentul pe „asistență pentru reforme”, a mai declarat Aurescu.

Elementul nou, care a apărut de la prima conferință, este decizia Consiliului European de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată la aderare, dar cu anumite condiții. Se cere R. Moldova reforme într-o serie de domenii, precizează Aurescu, cum ar fi lupta împotriva corupției, reforma administrație, managementul finanțelor publice.

La reuniunea de vineri de la București, Germania va fi reprezentată de ministrul de externe Annalena Baerbock, în timp ce delegația Franței, este condusă de Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale.

Delegația guvernului Republicii Moldova este condusă de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. El este însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, și de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.