România ajută R. Moldova cu lemne de foc

România va acorda Republicii Moldova 200.000 de metri steri (130.000 metri cubi) de lemne pentru încălzire. Un memorandum privind acordarea acestui ajutor a fost aprobat miercuri, 5 octombrie, în ședința guvernului de la București.

Prim-ministrul român Nicolae Ciucă a declarat că România oferă acest ajutor „ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova”.

Ministrul român al mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, a precizat că decizia a fost luată ca urmare a vizitei președintei Maia Sandu la București și că lemnele vor fi transmise prin Regia Națională Romsilva.

În aceeași ședință, executivul de la București a plafonat prețurile la lemnele de foc și derivatele din lemne folosite pentru încălzire, ca o măsură de protecție pentru cetățeni.

Atât ajutorul pentru R. Moldova, cât și plafonarea prețurilor pentru consumatorii din România vin pe fundalul crizei energetice din Europa și a creșterii galopante a inflației, accelerate de invazia rusă în Ucraina.

### Vezi și... ### Primele cisterne cu păcură din România au ajuns în R. Moldova