Linkuri accesibilitate

Gazprom avertizează că va opri livrările de gaze către R. Moldova


Compania rusă de stat Gazprom avertizează că va stopa livrările de gaze către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu-și va onora plățile pentru gaze până la 20 octombrie.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Gazprom declară că își rezervă dreptul să rezilieze contractul cu Moldovagaz în orice moment pentru „încălcarea grosolană” a termenului pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriilor istorice, după efectuarea auditului, până în luna mai.

„Pe viitor, orice solicitări ale părții moldovene, care presupun modificarea condițiilor contractuale, se vor face sub forma unor anexe la contract”, se mai arată în comunicatul Gazprom.

În replică, viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-au obligat să o asigure.

„Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a declarat Spânu.

Cât privește auditul, Spânu susține că datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent, interesul Republicii Moldova fiind să achite sume corecte și reale. „Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a precizat viceprim-ministrul.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a comunicat că „mecanismul de stingere a datoriilor” față de Gazprom nu este de „competența” Moldovagaz.

Moldovagaz este companie controlată de Rusia și Transnistria - cu 51%, respectiv 13% - din acțiuni. Republica Moldova deține în propria sa firmă de stat puțin peste 35% din acțiuni.


Este a doua avertizare de acest gen lansată de Gazprom la adresa Republicii Moldova de la începutul lunii octombrie.

Pe 1 octombrie, compania rusă a publicat pe Telegram un mesaj în care a acuzat Chișinăul că nu a semnat un acord bilateral privind achitarea datoriilor istorice, care se cifrează la 720 de milioane de dolari.

Chișinăul contestă această sumă și a angajat două companii străine pentru realizarea unui audit. Gazprom afirma și atunci că este în drept să rezilieze, în orice moment, contractul cu Moldovagaz.

Furnizorul rus de gaze a amenințat Republica Moldova și în trecut cu stoparea furnizării gazelor.

XS
SM
MD
LG