Senatul din România dezbate miercuri, 29 aprilie, un proiect de lege prin care așa-numitul „Ținut Secuiesc” din centrul țării devine regiunea autonomă, proiect trecut tacit prin Camera Deputaților
Proiectul, inițiat de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) trebuia dezbătut și votat până pe 25 martie, termenul limită a fost ignorat iar parlamentarii au constatat că acesta a fost adoptat tacit în plenul de pe 23 aprilie.
Într-o primă reacție, președintele Klaus Iohannis a declarat că o astfel de lege nu va trece cât este el președinte și a acuzat opoziția Social-Democrată că „se lutpă să dea Ardealul maghiarilor” în timp ce „noi ne luptăm cu pandemia” de coronavirus.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său nu susține proiectul de lege și îl va respinge urgent în Senat.
Mai multe despre legea Autonomiei Secuiști, pe romania. europalibera. org
Proiectul, trecut de Camera Deputaților, prevede că limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România. Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti.