Linkuri accesibilitate

Márta Orosz: „Televiziunea de stat din Ungaria a început să transmită știri false sau chiar dezinformări în serviciul guvernului” (VIDEO)


Protest în fața sediului televiziunii de stat de la Budapesta
Protest în fața sediului televiziunii de stat de la Budapesta

Un interviu cu o jurnalistă maghiară, fostă angajată la postul public de radio de la Budapesta.

Márta Orosz, jurnalistă maghiară care a lucrat aproape șapte ani la radioul public de la Budapesta și care scrie în prezent la site-ul de investigații Correctiv, vorbește în interviul pentru Europa Liberă despre cum a ajuns Ungaria captiva lui Viktor Orban și ce rol joacă mass-media în Ungaria, unde circa 90% din presă îi face servicii Guvernului. Orosz spune că acest procent „nu e exagerat”.

Europa Liberă: Valul de demonstrații care a fost declanșat săptămâna trecută în urma așa-numitei „legi a sclaviei” și care mărește de la 250 la 400 numărul orelor suplimentare pe care angajatorii le pot solicita salariaților anual, accentuează și alte nemulțumiri la adresa puterii de la Budapesta. Viktor Orban a fost criticat în ultimul an de mai multe ori de Comisia Europeană, iar Parlamentul European a propus chiar sancțiuni. Unde credeți că se poate ajunge cu protestele?

Márta Orosz (Source: Correctiv.org)
Márta Orosz (Source: Correctiv.org)

Márta Orosz: „Se vede că după câteva zile de proteste în Budapesta, izbucnite din cauza așa-zisei „legi a sclaviei”, lucrurile sunt mai profunde, iar protestele sunt de fapt împotriva Guvernului Orban. Sunt și alte teme care au dus la nemulțumiri, care, poate, nu se văd încă din afară. De exemplu, o lege a tribunalelor administrative care iarăși a fost votată în Parlamentul de la Budapesta și care instaurează un sistem complicat prin care se asigură de fapt interferența politică în justiție.”

Europa Liberă: Este vorba de legea care îi permite ministrului Justiției să schimbe judecătorii?

Márta Orosz: „Exact despre asta este vorba. Contează că iarăși s-au declanșat proteste care sunt împotriva Guvernului Orban. Este foarte interesant că mai multe zile protestatarii s-au adunat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta. Cei care au trăit revoluția din România din ’89 înțeleg că este vorba despre imagini care de fapt semnalizează că este ceva grav aici.

Este chiar foarte grav că televiziunea de stat din Budapesta nu a relatat absolut deloc despre aceste proteste până în a patra zi...

Este chiar foarte grav că televiziunea ungurească din Budapesta, televiziunea de stat, nu a relatat absolut deloc despre aceste proteste până în a patra zi, deși oamenii stăteau în afara sediului și nu puteau decât să se lamenteze de ce se întâmplă acolo. Parlamentari ai Opoziției au încercat să intre în sediul televiziunii, și, cu toate că teoretic ei au dreptul să intre în orice clădire publică, paznicii sediului, care în mod inexplicabil primesc ordin de la Ministerul de Interne, i-au dat afară cu forța, în cazul unui deputat chiar violent.

Proteste în Ungaria împotriva „Legii sclaviei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Un reprezentant al Opoziției a vrut să citească cinci revendicări, care, în mod normal, trebuiau preluate în știrile publice, dar nu a fost lăsat, ceea ce exemplifică, în primul rând, felul în care și-a consolidat Guvernul Orban puterea și, în al doilea rând, unde se poate ajunge în 2018 într-o țară a Uniunii Europene, unde timp de opt ani piața mass-media a fost transformată drastic în așa fel încât să fie în serviciul Guvernului.

Este un lucru foarte, foarte important că media publică, televiziunea publică sau stațiile publice de radio nu au relatat despre proteste și nu au tematizat, de fapt, revendicările. În orașele și în satele din jurul Budapestei cei mai mulți unguri se informează din media de stat, din media publică, iar ceea ce nu apare la televiziunea publică, la televiziunea de stat și ceea ce nu apare în radioul de stat pentru foarte, foarte mulți unguri nici nu există.”

Europa Liberă: Ați putea să ne spuneți cam care ar fi proporția mass-media controlată de Executivul de la Budapesta și ceea ce a mai rămas din media independentă?

Márta Orosz: „S-au făcut analize și statistici în acest sens, dar este vizibil că majoritatea mass-media este controlată de cei aflați în grupul de interese din jurul Partidului Fidesz, partidul lui Viktor Orban. În acest moment există circa 500 de titluri de ziare, reviste și alte publicații, portaluri de știri on-line, televiziuni și stații de radio care aparțin acestui cerc de interese în jurul Guvernului. Ceea ce rămâne în cealaltă parte, de fapt, este nesemnificativ: câte o stație de radio ici și colo, o televiziune comercială, două-trei portaluri de știri și două redacții mici de investigații care, deși fac o treabă foarte bună, ajung doar la un public foarte, foarte mic, care trebuie să caute din propria inițiativă știri din surse de încredere. Adică se vede că avem de-a face chiar cu un aparat bun de comunicație în jurul Guvernului și pe cealaltă parte sunt câteva publicații foarte mici.”

Europa Liberă: Deci, peste 85 sau peste 90 la sută din media ar fi controlată de Guvern la Budapesta?

Márta Orosz: „Exact, exact! Asta nu este deloc exagerat. Vorbim despre afaceriști care sunt în cercul acesta de interese în jurul lui Viktor Orban, vorbim despre firme care sunt în acest cerc de interese și, pe de altă parte, despre aparatul foarte mare de televiziune și radiouri publice care primesc, cum ar veni, ordin sau primesc strategii de la Guvern: care sunt temele, care sunt problemele care pot fi comunicate în media de stat și care sunt temele sau chiar persoanele care trebuie să fie ignorate, care nu au voie să apară la televiziune sau la radio.

Cum sunt posibile alegerile libere, dacă informația nu este liberă?...

Acum cred că am atins și un alt nivel: nu este vorba doar despre fenomenul în care numai Guvernul lui Viktor Orban apare la televiziune și membrii ai Opoziției nu sunt invitați deloc, suntem acum la nivelul în care televiziunea de stat ungurească a început să transmită așa-zise știri false sau chiar dezinformări în serviciul guvernului.”

Europa Liberă: Cum credeți că se va termina acest protest? Pare destul de incredibil că un stat care vine din comunism și care a exersat absența libertății se reîntoarce cumva de bunăvoie prin alegeri libere la un sistem similar?

Márta Orosz: „Chiar aceasta este întrebarea: dacă oamenii s-au întors pe drumul acesta de bunăvoie. Evident că, sunt alegeri libere, dar eu mă întreb: cum sunt posibile alegerile libere, dacă informația nu este liberă? Cum pot eu sau un cetățean ungur să votez liber, dacă știu numai jumătate din ce se întâmplă în țară? Cum pot eu să votez liber, dacă nu știu și nu aflu de la televiziunea de stat că sunt mai multe mii de oameni care protestează împotriva Guvernului? Există Opoziție, încă există o Opoziție foarte mică, care îmi dă argumentele împotriva politicii Guvernului și foarte mulți unguri, acum nu pot să vă dau un procentaj, dar sigur se poate găsi, foarte mulți unguri nu află pur și simplu despre chestiile astea? Și atunci își pun iarăși întrebarea...”

Europa Liberă: E un cerc vicios.

Márta Orosz: „Evident! Deci, ei sunt de fapt ostatici ai unei strategii media foarte eficiente și nu pare să existe drum de întoarcere.”

XS
SM
MD
LG