România, parlamentare 2020: PSD câștigă alegerile, dar PNL poate face guvernul

Cconducerea PNL iese din sediul partidului, cu premierul Ludovic Orban în frunte, București, 6 decembrie 2020.

La alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, electoratul urban a votat mai mult decât cel rural și femeile au fost mai numeroase decât bărbații la alegerile de duminică din România. Prezența la vot de doar 31% pune însă probleme de legitimitate pentru viitorul parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri parlamentare în România - rezultate parțiale

Partidul Social Democrat câștigă alegerile din România cu 30% față de 25% cât au obținut liberalii. Această diferență s-ar putea să se accentueze după redistribuirea voturilor, dar cu toate acestea președintele Klaus Iohannis are în continuare posibilitatea să facă un guvern cu PNL, USR și UDMR. Uniunea Salvați România a obținut 15% din voturile exprimate, după procesarea a 99% din procese verbale, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România obține peste 6%. Împreună, cele trei partide fac 46%, înainte de redistribuirea voturilor obținute de partidele care n-au intrat în Parlament. Această redistribuire se face proporțional, adică în funcție de scorul obținut, cei care au cele mai multe voturi vor obține și cele mai multe procente.

Conducerea PSD la anunțarea exit-poll-ului care punea partidul Social Democrat în frunte, București, 6 decembrie 2020

Nici Partidul Mișcarea Populară fondat de Traian Băsescu nu a trecut pragul de 5% și nici cel condus de Victor Ponta. În schimb, Alianța pentru Unirea Românilor are peste 8% din voturi exprimate, cu toate că la alegerile locale din septembrie era sub 1%.

Guvernul de dreapta, despre care președintele Klaus Iohannis a vorbit chiar înainte de scrutinul de duminică, va fi fragil, cu o opoziție dificilă, cu un PSD solid și cu un partid extremist puternic, care nu va dori să se alieze cu nimeni pentru a crește în continuare.

### Vezi și... ### România, parlamentare 2020: cine are nevoie de AUR?

AUR - Alianța pentru Unirea Românilor - are în așa numitul său Senat o serie de intelectuali mai mult sau mai puțin rafinați. Și chiar în conducerea sa, numărul trei este Sorin Lavric, un scriitor care se consideră unul dintre continuatorii lui Constantin Noica.

Așadar, Partidul Național Liberal pierde prima poziție, după alegerile cu cea mai mică prezență la vot din istoria postdecembristă a țării: 31,84 %. La acest scrutin, ca și la celelalte de anul acesta și anul trecut, electoratul urban a votat mai mult decât cel rural, femeile au fost mai numeroase decât bărbații, iar numărul tinerilor activi a fost în creștere.