România: Până la apariția unei legi, oamenii pot fi puși în carantină sau izolare doar cu acordul lor

În România, judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

Consecința acestei decizii, potrivit specialiștilor în drept constituțional consultați de Europa Liberă, este că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.

În schimb, premierul Ludovic Orban susține că decizia CCR se referă la ordinele de ministru din perioada stării de urgență, după aceea existând Legea 55, votată de parlament. Ideea centrală a deciziei CCR, care a dat curs contestației Avocatului Poporului, este că nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege.

Una din întrebările care se ridică este ce se va întâmpla până când parlamentul va vota o lege prin care, în anumite condiții, introducerea persoanelor în carantină, izolare, sau chiar internarea lor în spital să fie reglementată în acord cu hotărârea CCR. Altă necunoscută este dacă izolarea sau carantina pot fi contestate în justiție de cei nemulțumiți, așa cum s-a întâmplat în cazul amenzilor, și ele declarate neconstituționale.

Mai multe informații AICI.