Curtea a ajuns la această concluzie examinând cazul lui Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton, un cuplu româno-american căsătorit în Belgia. După ce au devenit familie, recunoscută în Statele Unite și în cele mai multe țări din UE, cei doi au încercat în zadar să obțină drept de ședere în România pentru american în baza căsătoriei sale cu românul.
România este una din puținele țări ale UE care nu recunosc cuplurile de același sex și nu le oferă nici un fel de protecție legală. În ultimii ani, cercuri religios-conservatoare sprijinite de guvern duc o campanie în favoarea interzicerii căsătoriilor gay prin constituție.
Într-un comunicat de presă, CJUE spune că „deși statele membre (UE) sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor".
Curtea amintește în sfârșit că o măsură națională care este de natură să împiedice exercitarea liberei circulații a persoanelor nu poate fi justificată decât dacă această măsură este conformă cu drepturile fundamentale care sunt garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Întrucât dreptul fundamental la respectarea vieții private și de familie este garantat la articolul 7 din cartă, Curtea arată că și din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reiese că relația pe care o are un cuplu homosexual este susceptibilă să intre în sfera noțiunii „viață privată”, precum și a noțiunii „viață de familie” la fel ca cea a unui cuplu heterosexual care se află în aceeași situație", se arată în comunicatul CJUE. (MT)