Mai multe regiuni ale Rusiei au introdus vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 în anumite sectoare ale economiei și vieți publice, după ce primăria orașului Moscova a dat tonul, obligând unii angajați să se vaccineze, ca răspuns la o creștere a cazurilor de infectare cauzată de tulpinile noi ale coronavirusului.
Your browser doesn’t support HTML5
Autoritățile din alte cel puțin trei regiuni rusești au spus, la 17 iunie, că intenționează să introducă vaccinarea obligatorie în sectorul serviciilor, inclusiv în comerțul cu amănuntul, educație și asistență medicală.
Orașul Moscova a anunțat o cerința fără precedent conform căreia companiile trebuie să asigure că 60% dintre angajați se vaccinează. Autoritățile vor controla cum se respectă acest ordin și vor începe inspecțiile la mijlocul lunii iulie.
Regiunea mai extinsă a Moscovei a urmat exemplul capitalei ruse, la fel ca regiunea siberiană Kemerovo și regiunea Sahalin din Orientul Îndepărtat.
Criticii spun că nu există niciun temei legal care ar îndreptăți companiile să-și preseze angajații să se vaccineze pentru îndeplinirea dispozițiilor date de autorități și evitarea penalităților.
### Vezi și... ### Pașaportul european Covid: nu pentru toate vaccinurileRusia a fost printre primele țări din lume care a lansat o campanie de vaccinare, anul trecut, dar în rândul populației există o mare reticență față de vaccin.
La începutul lunii iunie, doar 12% din populația de 146 de milioane a Federației Ruse primiseră cel puțin o doză.
Chiar și la Moscova, doar 15% din populația orașului, de 12 milioane, a fost imunizată.
Prim-ministrul Mihail Mișustin a declarat pe 16 iunie că situația este „extrem de dificilă” și că țara trebuie să „intensifice ritmul de vaccinare”.
„Experții vorbesc despre apariția de noi tulpini care nu numai că se răspândesc rapid, dar duc și la complicații grave”, a spus el.
Autoritățile spun că așa-numita variantă delta care a lovit puternic India și de atunci s-a răspândit în întreaga lume este de vină pentru creșterea numărului de cazuri de infectare în Rusia.
Se crede că varianta delta se răspândește mai rapid decât alte tulpini ale virusului și există unele dovezi care sugerează că duce și la creșterea ratei de spitalizare.
Rusia a raportat peste 5,2 milioane de cazuri de infectare și aproape 128 000 de decese printre bolnavii de COVID-19, de la începutul pandemiei, deși cifrele reale sunt considerate a fi mult mai mari.
### Vezi și... ### Vaccinarea: obligatorie sau nu?Există divergențe chiar și între diferite agenții ale statului rus. Agenția națională de statistică a făcut un bilanț separat de cel al autorităților medicale, potrivit căruia Rusia a înregistrat aproximativ 270 000 de decese cauzate de COVID-19 între aprilie 2020 și aprilie 2021.
Rusia nu este singura țară unde vaccinarea anti COVID-19 capătă cel puțin în unele sectoare și pentru unii angajați un caracter obligatoriu.
În China, autoritățile locale au practicat variante ale vaccinării obligatorii încă de la apariția și aprobarea primelor vaccinuri și au făcut chiar exces de zel, așa încât a fost nevoie de o intervenția de la centru, de la nivelul Comisiei Naționale pentru Sănătate, pentru a stabili un echilibru între nevoia stringentă a vaccinării și posibile reacții de împotrivire din partea populației ezitante.
În Statele Unite, vaccinarea a fost impusă angajaților de unii angajatori, dar procentul este mic. Un sondaj de opinie recent sugera că mai puțin de 8% din angajatori au implementat sau planifică să implementeze vaccinarea obligatorie. Acest lucru se practică mai ales în sectorul medical, unde există o justificare mai mare pentru imunizarea angajaților, dar și în cel al comerțului cu amănuntul și transportului. Săptămâna trecută, o judecătoare din Texas a respins plângerea angajatei unui mare spital din Houston, care refuza vaccinarea, instanța spunând că legile locale permit angajatorului să impună condiții la angajarea benevolă, iar condiția vaccinării este în acord cu politicile publice.
Mai aproape de casă, în Uniunea Europeană, vaccinarea nu este obligatorie, dar autoritățile ar avea temei legal, dacă ar vrea să aplice o asemenea măsură, potrivit unei decizii recente și definitive a Curții Europene pentru Drepturile Omului.
### Vezi și... ### CEDO a decis că vaccinarea copiilor este obligatorie, într-un proces contra statului cehCEDO a spus în aprilie că vaccinarea obligatorie poate fi considerată „necesară într-o societate democratică”. Instanța a luat decizia într-un proces intentat Cehiei de o familie care refuza să-și vaccineze copiii împotriva unei serii de maladii, de la poliomielită și tetanus la hepatită B. Decizia CEDO vorbește despre „datoria vaccinării” pentru protejarea împotriva bolilor contagioase prezentând „un risc serios” pentru sănătate, sintagmă despre care experți citați de Euronews și alte medii europene, au sus că se poate aplica imediat pandemiei de coronavirus.