Linkuri accesibilitate

CEDO a decis că vaccinarea copiilor este obligatorie, într-un proces contra statului ceh


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, sala de ședințe. Imagine de arhivă
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, sala de ședințe. Imagine de arhivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că vaccinarea copiilor este obligatorie, dând cîștig de cauză guvernului de la Praga într-un proces intentat de mai mulți cetățeni cehi care au fost amendați sau ai căror copii nu au fost primiți la grădiniță din cauză că nu au fost vaccinați.

Deși a admis că obligativitatea vaccinării copiilor este o ingerință în viața privată, Curtea de la Strasbourg a subliniat că sănătatea publică are nevoie să fie apărată. Măsurile cehe „pot fi privite ca necesare într-o societate democratică”, a explicat CEDO, în prima sa decizie legată de obligativitatea vaccinării contra bolilor copilăriei. CEDO a adăugat că „obiectivul e ca fiecare copil să fie imunizat împotriva bolilor serioase, prin vaccin sau prin imunitate de turmă”.

Cazul a fost înaintat la CEDO înainte de începerea pandemiei coronavirus, dar decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului ar putea avea relevanță dacă vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 va deveni subiect de dezbatere publică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG