Serviciul rus de securitate susține că organizația culturală afiliată guvernului britanic, care oficial nu mai are voie să activeze în Rusia încă din 2018, ar fi desfășurat acțiuni de culegere a informațiilor din zonele ocupate de armata rusă ale regiunii Herson, notează Interfax.
În comunicatul de presă, FSB susține că British Council ar fi folosit scopul oficial de promovare a cooperării cu alte țări în domeniul educației, culturii și artei ca „acoperire pentru operațiuni ale serviciilor de securitate britanice”.
„În mod special, a folosit refugiații ucraineni ce locuiesc pe teritoriul Regatului Unit pentru a obține informații militare și politice, prin intermediul contactelor lor cu cei din regiunea Herson”, se arată în comunicat.
Reprezentanții FSB notează exemplul unui locuitor de Novaia Maiacika, ce ar fi alertat organele de drept după ce a conștientizat că ar fi implicat într-o acțiune criminală.
„Serviciile de securitate verifică activitatea British Council în regiune și persoanele care cooperează cu această organizație în secret”, transmite FSB.
### Vezi și... ### Femeie cu cetățenie ruso-americană, arestată în RusiaOrganizația nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse de Serviciul federal de securitate al Rusiei.
British Council și-a încetat activitatea de decenii în Rusia în 2018, în urma deciziei Moscovei, care a motivat în acest sens „acțiunile provocatoare ale părții britanice”, după ce Londra a acuzat Rusia de implicare în otrăvirea fostului ofițer de securitate Serghei Skripal la Salisbury, în Anglia.
Kremlinul a respins atunci acuzațiile și le-a catalogat ca fiind „nefondate”.
RFE/RL - declarată „organizație indezirabilă” în Rusia
Știrea despre „spionajul” British Council în favoarea Ucrainei vine la scurt timp după ce Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a fost declarată „organizație indezirabilă” în Rusia.
Legea „organizațiilor indezirabile”, adoptată în 2015, vizează ONG-urile și alte organizații care primesc finanțare din surse străine.
Eticheta a fost aplicată mai multor zeci de entități străine, inclusiv media, de când Moscova a început să folosească clasificarea și să interzică aceste organizații.
Lista include instituții de presă în exil și independente ca Dojd TV, portalurile Meduza, Novaia Gazeta Europe, iStories, The Insider, Bellingcat și Proekt.
Jurnaliști aflați în arest preventiv
La 20 februarie, Curtea Supremă a Republicii Tatarstan a Federației Ruse a respins contestația jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva împotriva deciziei unei instanțe inferioare, care a dispus menținerea ei în arest preventiv până la 5 aprilie.
Noua hotărâre, emisă de judecătoarea Olga Migunova a redus durata arestului preventiv cu o zi. Kurmasheva a fost prezentă la audierile desfășurate de curte prin intermediul unei conferințe video de la distanță, din centrul de detenție.
Kurmasheva a fost arestată la 18 octombrie anul trecut, fiind acuzată de încălcare așa-zisei legi a „agenților străini”, ulterior fiind acuzată și de „răspândire de informații false despre armata rusă”.
### Vezi și... ### Prizonierii ruși și americani ai lui PutinTot la 20 februarie, justiția rusă a respins și apelul jurnalistului american de la Wall Street Journal Evan Gershkovich astfel că arestul său preventiv rămâne prelungit până la 30 martie, când se va afla după gratii pentru mai mult de un an.
Gershkovich a fost arestat de FSB la 29 martie 2023 în orașul Ekaterinburg. El este acuzat de spionaj, fiind primul jurnalist american reținut în baza acestor acuzații de la căderea Uniunii Sovietice.