Linkuri accesibilitate

Finlanda acuză Rusia că trimite mii de migranți la frontieră și anunță înăsprirea legislației


Finlanda a închis în noiembrie anul trecut toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Rusia, invocând criza provocată de Moscova prin trimiterea valurilor de migranți în zonă.
Finlanda a închis în noiembrie anul trecut toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Rusia, invocând criza provocată de Moscova prin trimiterea valurilor de migranți în zonă.

Finlanda susține că „mii” de migranți din țări din Orientul Mijlociu sau Africa sunt trimiși de autoritățile ruse la frontieră. Mulți dintre ei nu au actele necesare pentru a intra în țară. Helsinki acuză Moscova că ar căuta să provoace o nouă criză, acuzație respinsă de Kremlin.

„Avem informații că mii de oameni așteaptă pe partea rusă a graniței să intre în Finlanda”, a anunțat ministra de interne de la Helsinki, Mari Rantanen, adăugând la o conferință de presă că fenomenul reprezintă „o amenințare la adresa societății”, scrie Reuters.

Întrebată cum au obținut autoritățile finlandeze aceste informații, ministra a refuzat să ofere mai multe detalii. Rantanen a mai spus că legislația actuală a Uniunii Europene nu oferă soluții sau instrumente necesare pentru a gestiona situația cu care se confruntă în prezent Finlanda.

Ministerul de interne finlandez a anunțat, de aceea, că va elabora rapid o legislație pentru a consolida securitatea frontierelor și pentru a combate încercările Moscovei de a exercita presiuni sub forma unei „migrații instrumentalizate”. Proiectul de lege ar urma să fie prezentat luna viitoare în Parlament.

Reuters notează că în zonele de frontieră ale Finlandei cu Rusia, marcate acum de temperaturi scăzute și ninsori puternice, numărul celor ce vor încerca să treacă ilegal granița va deveni tot mai mare, odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturilor.

Finlanda a închis la finele lunii noiembrie anul trecut, din cauza migrației ilegale, toate punctele de trecere a frontierei de 1.340 km cu Rusia.

Presiuni la graniță

Autoritatea de frontieră a Finlandei a declarat că peste 1.300 de solicitanți de azil din țări precum Yemen, Somalia și Siria au intrat în Finlanda din Rusia între august și decembrie anul trecut. 900 dintre aceștia au fost înregistrați doar în luna noiembrie.

În comparație, numărul trecerilor ilegale înainte de luna august a anului trecut era în medie de o persoană pe zi.

În ianuarie, autoritatea finlandeză pentru imigrație a declarat pentru Reuters că nu a reușit să localizeze aproximativ 160 de migranți intrați în țară și că aceștia au continuat probabil să călătorească în altă țară europeană.

Relațiile dintre Rusia și Finlanda, cândva destinse, s-au deteriorat brusc după ce guvernul de la Helsinki a abandonat politica de neutralitate și a aderat la NATO, invocând pericolul reprezentat de invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG