Rusia acuză Occidentul pentru oprirea gazoductului Nord Stream 1. Gazul se scumpește cu 30%

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova, februarie 2022

Moscova a declarat luni că sancțiunile occidentale sunt de vină pentru oprirea completă a gazoductului Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania, relatează Reuters.

Într-o teleconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancțiunile „provoacă haos” în procesul de întreținere a gazoductului și a respins acuzațiile că Rusia ar fi oprit livrările către Europa ca o mișcare politică.

Gazprom a oprit de vineri livrările de gaze prin conducta care leagă direct Rusia de Germania și alți clienți europene prin Marea Baltică, după ce a anunțat că a detectat o scurgere de ulei în timpul lucrărilor de întreținere.

Kremlinul spune că sancțiunile perturbă capacitatea firmei germane Siemens Energy, care furnizează și asigură service-ul echipamentelor pentru gazoduct, de a ajuta la repararea acestei probleme tehnice.

Autoritatea federală de reglementare din Germania și gigantul industrial Siemens Energy contestă afirmațiile Rusiei: „Defecțiunile invocate de partea rusă nu reprezintă un motiv pentru a opri operarea [conductei]”, a declarat Agenția Federală de Rețele din Germania într-un raport privind aprovizionarea cu gaze a Germaniei la 3 septembrie.

Compania Siemens Energy, pe de altă parte, a precizat că este pregătită să facă toate reparațiile necesare, dar a susținut că Rusia nu i-a cerut să facă aceste lucrări.

Luni, Dmitri Peskov a mai spus că, dacă sancțiunile vor fi ridicate, lucrările de reparații ar putea fi finalizate cu ușurință și fluxurile de gaze ar putea fi reluate.

### Vezi și... ### Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

Prețul gazului explodează

Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a sistat livrările prin gazoductul Nord Stream.

Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungând la 256 euro pentru un Megawatt oră.

Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.

Moldovagaz va cere o nouă majorare

Moldovagaz vrea un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, a declarat pe 2 septembrie președintele companiei Vadim Ceban la o emisiune de la RliveTV.

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că va depune la Agenția Națională de Reglementare în Energetică solicitarea de majorare a tarifului până la sfârșitul acestei luni, atunci când va intra în vigoare legea cu privire la gazele naturale.

Mai mult, acesta afirmă că tariful pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de cel puțin 33 de lei, dar spune că se cere un preț de 29 de lei pentru a nu aduce populația în incapacitate de plată.

În septembrie R. Moldova plătește 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi (aproximativ 188 de dolari MWh). Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de august. În prezent, consumatorii plătesc 22, 99 lei, cu TVA inclus/ metru cub de gaz.

### Vezi și... ### Foști angajați ai Moldovagaz judecați pentru escrocherie