Linkuri accesibilitate

Întâlnire „cu scântei” între Maia Sandu și deputații de la Comrat | Paradisul ruinat al muncitorilor sovietici


Moldovagaz vrea un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale
Moldovagaz vrea un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Moldovagaz vrea un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, a anunțat președintele companiei Vadim Ceban la o emisiune de la RliveTV. Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că va depune la Agenția Națională de Reglementare în Energetică solicitarea de majorare a tarifului până la sfârșitul acestei luni, atunci când va intra în vigoare legea cu privire la gazele naturale. Mai mult, acesta afirmă că tariful pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de cel puțin 33 de lei, dar spune că se cere un preț de 29 de lei pentru a nu aduce populația în incapacitate de plată.
  • La 31 de ani de la formarea Armatei Naționale, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat datoria de a construi o armată modernă, menționând că sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani. Într-un discurs de felicitare ținut de Ziua Armatei, șefa statului a spus, potrivit TVR Moldova, că „am moștenit o armată slăbită, fără echipamente și tehnică militară. Un război nedrept și crunt este chiar la hotarele noastre, în țara vecină, iar Republica Moldova nu are un scut de apărare suficient pe care să conteze”. Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a spus că este nevoie de eforturi colosale și resurse tehnico-materiale pentru a rezolva problemele armatei care s-au adunat de-a lungul anilor.
  • Ies la iveală noi detalii despre expulzarea ilegală din Republica Moldova a șapte profesori turci, acum patru ani. Informațiile din dosar au fost ținute în secret până acum, însă de curând acesta a fost desecretizat, iar Newsmaker.md a intrat în posesia unor noi detalii din acest dosar. Astfel, „operațiunea specială” de extrădare a profesorilor turci, care predau la rețeaua de licee „Orizont”, a fost pregătită de Serviciul de Informații și Securitate. Ofițerii SIS au fost anunțați cu o zi înainte să fie pregătiți, apoi au primit în plicuri informații despre profesorii turci care urmau să fie expulzați din Republica Moldova. Dacă inițial profesorii urmau să fie reținuți și duși la Biroul de Migrațiune și Azil, pe parcurs ofițerii SIS au primit ordin ca profesorii turci să fie duși direct la Aeroportul din Chișinău. Un avion închiriat îi aștepta deja pe aceștia, iar în Turcia profesorii expulzați au fost preluați de serviciile speciale turce și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea, pentru că ar împărtăși opinii politice subversive. În Republica Moldova, pentru extrădarea ilegală a profesorilor de origine turcă a fost învinuit doar fostul șef al SIS, Vasile Botnari.
  • Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa din punct de vedere al schimbărilor climatice. Pe termen lung, acestea ar putea acea efecte devastatoare asupra agriculturii și populației care locuiește în mediul rural, pentru care agricultura este o sursă majoră de hrană și de venit, notează Agora.md. Autoritățile de mediu de la Chișinău lucrează acum la un program care să ajute Republica Moldova să se adapteze la schimbările climatice. Soluții ar putea fi promovarea speciilor agricole care sunt rezistente la secetă, cumpărarea plaselor anti-grindină și creșterea suprafețelor împădurite, întrucât acum pădurile ocupă doar 11 % din teritoriu, ceea ce este prea puțin.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea TV8 despre întâlnirea cu scântei de la Comrat a președintei Maia Sandu cu deputații din Adunarea Populară Găgăuză. Aceștia o acuză pe președintă că nu ar face nimic pentru a scădea prețul la gaze naturale și o îndeamnă să meargă la Moscova. În replică, Maia Sandu le-a spus că face tot posibilul să ajute cetățenii.
  • De interes în comunitatea de pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere despre deputații ruși care sunt „alarmați” că nu primesc vize americane pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.
  • Pe Instagram este virală postarea Europei Libere cu fotografii din paradisul ruinat al muncitorilor sovietici. Complexul Proletarka din orașul rus Tver, cândva un elegant complex de cărămidă roșie conceput ca locuință model pentru muncitori, este căzut astăzi în paragină și sărăcie.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG