Forțele rusești au continuat să atace infrastructura energetică indispensabilă din orașele ucrainene pe 15 decembrie, ucigând mai mulți civili și lăsând alte zeci de mii de oameni fără electricitate.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a avertizat la 15 decembrie că noi lovituri asupra infrastructurii Ucrainei ar putea duce la o deteriorare gravă a situației umanitare și ar putea declanșa un nou val de refugiați. Într-o postare pe Twitter, Turk cere respectarea drepturilor omului în războiul din Ucraina, pentru că respectarea acestor legi umanitare poate duce către pace.
Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat pe 15 decembrie că tirurile de artilerie rusești s-au concentrat asupra localităților Bahmut și Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, în timp ce Moscova încearcă să își stabilizeze pozițiile tactice din jurul orașului Kupiansk, în estul regiunii Harkov, și Zaporojie, în sud-est.
Orașul Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a rămas complet lipsit de energie electrică în urma bombardamentelor rusești care au ucis, de asemenea, cel puțin două persoane pe 15 decembrie, potrivit șefului administrației militare regionale din Herson, Iaroslav Ianușevici.
### Vezi și... ### Mașina de tocat de la Bahmut | Trupele rusești bombardează orașul, dar nu se știe de ceBombardamentele din regiunea Herson au rănit nouă persoane, a precizat Ianușevici. Trupele rusești au atacat centrul orașului Herson pentru a doua zi consecutiv, a precizat el. Iar printre victime se numără și un voluntar al unei organizații internaționale care a ajutat oamenii în timpul bombardamentelor.
„O tragedie și un dezastru fără margini”
Forțele rusești au vizat, de asemenea, infrastructura esențială a orașului Harkov, situat în estul Ucrainei, pe 15 decembrie, provocând mai multe explozii, a declarat primarul orașului. „Explozii în Harkov. Inamicul țintește instalațiile de infrastructură. Le cer tuturor să dea dovadă de cea mai mare prudență și să rămână în adăposturi dacă este posibil", scria primarul Ihor Terehov pe aplicația de mesagerie Telegram.
Într-un discurs ținut în fața Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, după ce a vizitat Ucraina săptămâna trecută, Turk a declarat pe 15 decembrie că loviturile rusești expun milioane de oameni la "dificultăți extreme".
„Dacă va fi atacată în continuare ar putea duce la o deteriorare și mai mare a situației umanitare și ar putea declanșa un exod și mai mare”, a spus Turk. El a spus că războiul este o „tragedie și un dezastru fără margini”
### Vezi și... ### ONU: armata rusă a ucis sute de civili în primele zile ale războiului din UcrainaTurk a făcut aceste comentarii după ce a prezentat oficial un raport conform căruia forțele rusești au ucis cel puțin 441 de civili în primele zile ale invaziei. Moscova a negat că a vizat civili. Turk a declarat că responsabilitatea legală pentru aceste incidente „lipsește cu desăvârșire”, adăugând că nu se știe ca vreun membru al forțelor armate ruse să fi fost tras la răspundere de Moscova pentru că a efectuat sau nu a reușit să prevină aceste ucideri.
În timp ce Moscova a menținut presiunea neîntreruptă asupra întregii linii de front și a continuat să vizeze zone civile, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a avertizat la 14 decembrie asupra posibilității ca Rusia să lanseze „o ofensivă majoră" până la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie.
„Cu siguranță, încă mai speră să poată străpunge liniile noastre și să avanseze mai adânc în Ucraina", le-a spus Kuleba jurnaliștilor străini într-un adăpost antiaerian din Kiev, potrivit CNN.
Rachetele Patriot pentru Ucraina, „o provocare la adresa Rusiei”
Ultimul val de atacuri a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski declara că Kievul face tot posibilul pentru a obține sisteme antiaeriene mai moderne și mai puternice și că a făcut săptămâna aceasta progrese importante în acest sens.
Zelenski a vorbit după ce mai multe instituții media au citat oficiali americani de rang înalt care au declarat că un anunț privind planurile Washingtonului de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar pe 15 decembrie.
Ministerul rus de Externe a avertizat că, dacă SUA confirmă aceste informații, ar fi „o altă decizie provocatoare a SUA” care ar putea provoca un răspuns din partea Moscovei.
### Vezi și... ### Rusia amenință cu „consecințe”, dacă America trimite rachete Patriot în UcrainaPurtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, a afirmat, în cadrul unui briefing săptămânal, că SUA „au devenit efectiv parte” din războiul din Ucraina. Asistența militară americană pentru Ucraina, inclusiv transferul de arme sofisticate precum sistemul de rachete Patriot, „ar însemna o implicare și mai largă a personalului militar în ostilități și ar putea atrage posibile consecințe”, a spus Zaharova fără a preciza care ar putea fi consecințele.
Cerându-i-se să comenteze avertismentul Rusiei, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de aviație Pat Ryder, a răspuns că SUA „nu vor permite ca comentariile din partea Rusiei să dicteze asistența de securitate pe care o oferim Ucrainei”. Ryder a mai spus că i se pare „ironic și foarte revelator” faptul că oficialii ruși care au lansat „o campanie care vizează și ucide în mod deliberat civili nevinovați” ar alege un cuvânt precum "provocator" pentru a descrie sisteme defensive care sunt menite să salveze vieți și să protejeze civilii.
Criza umanitară din Mariupol
Începutul iernii a dus, de asemenea, la o înrăutățire bruscă a condițiilor de trai în orașul portuar Mariupol din sudul Ucrainei, care a căzut în mâinile rușilor la începutul acestui an, în urma unei rezistențe de luni de zile opusă de luptătorii ucraineni.
Orașul a fost distrus aproape în totalitate de bombardamentele rusești intense, iar mii de civili ar fi fost uciși. Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că rata mortalității în orașul ocupat de ruși a crescut vertiginos pe fondul lipsei de încălzire, de alimente și de provizii medicale.
„O epidemie de gripă se răspândește în Mariupol. Spitalele sunt supraaglomerate, ambulanța nu pleacă nici măcar pentru cei cu temperatură ridicată, deoarece nu există un loc de spitalizare pentru tratament", a declarat Andriușcenko pentru RFE/RL
„La începutul lunii noiembrie, rata săptămânală a deceselor era de aproximativ 150 de persoane. Săptămâna trecută a depășit 250 de decese pe săptămână.... Este de 7-7,5 ori mai mare decât era înainte de începerea acestei faze a războiului", a adăugat el. Afirmațiile lui Andriușcenko nu au putut fi verificate în mod independent.