Rusia avertizează: fără garanțiile Moscovei, exporturile prin Marea Neagră sunt riscante

Terminal de cereale în portul Ismail din Ucraina, 26 aprilie 2023.

„Fără garanții de securitate adecvate, apar anumite riscuri” a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov după ce luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că țara sa intenționează să continue exportul de cereale prin Marea Neagră, chiar dacă Rusia s-a retras din acord.

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, în siguranță, prin Marea Neagră fusese mediat de anul trecut de Turcia și ONU și a fost denunțat luni, 17 iulie de Rusia.

Dacă alte țări vor să continue să exporte cereale ucrainene prin Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei, a avertizat Peskov citat de agenția rusă de stat TASS, trebuie să fie conștiente de pericole, pentru că rutele de transport sunt în imediata vecinătate a zonelor de conflict.

„Aceste riscuri ar trebui luate în considerație, înainte de a se ajunge la aranjamente oficiale care să permită exporturile, fără (participarea) Rusia.”

Luni, Zelenski a reamintit că în iulie 2022, la Istanbul, s-au semnat de fapt două acorduri separate privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Unul dintre ele a fost semnat de Rusia împreună cu mediatorii, ONU și Turcia. Iar celălalt a fost semnat separat de Ucraina cu aceiași mediatori și fără participarea Rusiei.

„Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave și sunt dispuse să continue să livreze cereale dacă Ucraina este de acord să le lase să intre și Turcia să tranziteze”, a spus Zelenski citat de BBC.

### Vezi și... ### Volodimir Zelenski: Ucraina ar putea continua unilateral exportul de cereale prin Marea Neagră

Turcia vrea să medieze, din nou

Miniștrii de externe din Rusia și Turcia au vorbit la telefon marți, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu, citată de DPA, care însă nu a dat detalii despre ce s-a discutat. Acestea au venit de la biroul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a precizat că în discuțiile cu omologul său turc Hakan Fidan a încercat să explice decizia Moscovei.

Lavrov s-a plâns încă o dată că cererile rusești privind propriile exporturi de cereale ar fi fost ignorate, mai relatează DPA.

Încă de luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că vrea să discute problema cu omologul său rus Vladimir Putin, cu care are o relația „specială”, cum spunea încă în mai, criticând lipsa de „imparțialitate” a Occidentului. În opinia sa, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost rezultatul „relației sale speciale cu Putin”.

Rusia a informat deja Turcia că centrul de coordonare a exporturilor ucrainene prin Marea Neagră, cu sediul la Istanbul, va fi desființat ca urmare a deciziei Moscovei de a denunța acordul, precizează Reuters.

Potrivit datelor UE, în ciuda războiului în curs, Ucraina a rămas cel mai mare furnizor de grâu al Programului Alimentar Mondial (PAM) în 2022, furnizând mai mult de jumătate din achizițiile globale de grâu ale PAM.

Conform cifrelor UE, de la începutul războiului în februarie 2022 până la sfârșitul lunii iunie 2023, Ucraina a exportat aproape 33 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și alte produse agricole în baza acordului care a ținut deschise porturile de la Marea Neagră.

Cum se știe, Uniunea Europeană a creat și rute alternative pentru exporturile ucrainene, așa-numitele „rute ale solidarității”, rute fluviale și terestre. Aproximativ 60% din cerealele exportate de Ucraina de la începutul războiului au trecut pe aceste rute, conform cifrelor UE, iar restul ,în jur de 40%, prin Marea Neagră.

Pe de altă parte, șefa USAid, Samantha Power, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a luat o „decizie pe viață și pe moarte” care afectează milioane de oameni dintre cei mai săraci din lume, retrăgându-se din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.

Vorbind marți la Odesa, șefa agenției americane pentru dezvoltare internațională a promis încă 250 de milioane de dolari pentru crearea și extinderea rutelor alternative, dar a recunoscut că nimic nu va compensa pierderea porturilor de la Marea Neagră.

„În ultimele săptămâni, Rusia a început să blocheze navele să intre în port, iar luni Putin a luat decizia nesăbuită și periculoasă de a pune capăt participării Rusiei la inițiativa privind exportul cerealelor prin Marea Neagră”, a spus Power.

Ea a mai spus că justificarea lui Putin pentru retragerea din acord este plină de „falsuri și minciuni” și că decizia va avea un impact uriaș asupra țărilor cel mai puțin dezvoltate, inclusiv Bangladesh, Afganistan, Sudan și Somalia. „Vladimir Putin pare dispus să provoace o criză umanitară (...), dar Statele Unite nu sunt”, a mai spus ea, citată de Reuters.

### Vezi și... ### Bombardamente mortale în Ucraina. Luptele din est devin tot mai „complicate”