Rusia a impus măsuri antiteroriste în Kursk, locul unei incursiuni militare ucrainene care a început pe 6 august, și în două regiuni învecinate: Briansk și Belgorod.
Decizia a fost luată de Aleksandr Bortnikov, șeful serviciului de informații FSB, ca răspuns la „încercarea fără precedent a Ucrainei de a destabiliza situația într-o serie de regiuni”.
Anunțul a fost făcut sâmbătă dimineață, pe 10 august, de către Comitetul național antiterorism, după ce, cu o zi înainte, Rusia a declarat o situație de urgență „la nivel federal” în regiunea Kursk, la câteva ore după un atac militar ucrainean asupra unui aerodrom din regiune.
Comitetul rus a menționat că măsurile includ posibila evacuare a rezidenților, limitarea transportului, consolidarea securității în jurul siturilor sensibile și interceptări telefonice.
Ca răspuns la incursiune, Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că transferă forțe suplimentare în regiune, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, artilerie și tancuri, a raportat agenția rusă de stat Interfax.
Presa de stat a arătat inclusiv imagini cu redistribuirea trupelor și a blindatelor către Kursk, multe dintre acestea fiind postate pe rețelele de socializare.
Rapoarte neconfirmate au vorbit despre distrugerea unei coloane rusești în regiunea Kursk, cu numeroase victime.
O înregistrare care a circulat pe rețelele de socializare a arătat ceea ce păreau a fi mai multe vehicule militare de transport arse pe marginea unui drum din orașul Rîlsk sau din apropiere.
Your browser doesn’t support HTML5
Doi etnici armeni din Kursk care au vorbit la telefon cu Serviciul armean al RFE/RL au declarat că autoritățile ruse au interzis adunările mari și evenimentele de masă în regiune până pe 11 august.
„Se poate spune că acum suntem în război”, a declarat unul dintre bărbați, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Acesta a declarat că trupele ucrainene au capturat două orașe care se află la o distanță de 60 până la 70 de kilometri de orașul Kursk, în plus față de instalația Gazprom.
Acțiunea transfrontalieră din regiunea rusă Kursk a fost descrisă drept cel mai mare atac pe teritoriul rusesc de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia neprovocată și la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.
Multe lucruri rămân neclare, inclusiv numărul de soldați ucraineni care participă, deși armata rusă a afirmat că implică aproximativ 1.000 de soldați și zeci de vehicule blindate și tancuri.
De la începutul incursiunii, pe 6 august, trupele ucrainene au preluat controlul asupra a aproximativ 600 de kilometri pătrați de teritoriu și a peste 20 de așezări, potrivit oficialilor locali, bloggerilor pro-război și rapoartelor de informații din surse deschise.
Oficialii ucraineni nu au confirmat oficial operațiunea, dar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său de seară din 8 august că Rusia trebuie să suporte consecințele invaziei sale.
„Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”, a declarat Zelenski, fără a se referi direct la ofensivă.
Soldații ucraineni au apărut într-o înregistrare publicată la sfârșitul zilei de 9 august, în care se vede un steag ucrainean pe fundalul unei instalații Gazprom din Sudja, un oraș situat chiar peste graniță, în regiunea Kursk.
În înregistrare, care a fost postată pe mass-media ucraineană, unul dintre soldați spune că Sudja și instalația Gazprom sunt controlate de forțele ucrainene.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Pe unde mai vin gazele rusești sau de ce a cauzat „alertă” la Chișinău incursiunea ucraineană în Rusia
„Știrea este următoarea. Orașul este controlat de forțele armate ale Ucrainei. Obiectul strategic al Gazprom din Sudja este controlat de Batalionul 99 Mecanizat”, spun luptătorii în înregistrarea care nu a putut fi verificată imediat.
Primarul orașului Sudja, Vitali Slașcev, a negat afirmația într-un comentariu pentru TASS, dar a declarat că o evacuare a orașului era în curs.
Un deputat ucrainean care a vorbit vineri cu RFE/RL a declarat că armata ucraineană „avansează și face o impresie asupra inamicului” și provoacă pagube forțelor ruse din regiunea Kursk.
„Și cel mai important lucru este că ei avansează destul de profesionist”, a declarat deputatul Roman Kostenko, adăugând că forțele ucrainene au reușit să surprindă inamicul într-un loc în care forțele ruse erau cele mai slabe.
Anterior, pe 9 august, armata ucraineană a declarat că a lovit în cursul nopții aerodromul din sudul regiunii Lipețk din Rusia, avariind depozitele de bombe ghidate.
„Au fost înregistrate mai multe surse de aprindere, a izbucnit un incendiu mare și au fost observate detonări multiple”, a declarat armata de la Kiev pe aplicația de mesagerie Telegram.
Avioane rusești Su-34, Su-35 și MiG-31 erau staționate la acest aerodrom, au adăugat forțele ucrainene.
Imaginile din satelit puse la dispoziția RFE/RL de Planet Labs arată consecințele atacurilor ucrainene asupra aerodromului Lipețk. Imaginile neverificate arată clădiri complet distruse și dovezi ale unui incendiu de proporții. De asemenea, sunt vizibile două cratere - posibil rezultatul unor lovituri cu rachete sau drone.
Șeful observatorului nuclear al ONU, Rafael Grossi, a îndemnat Ucraina și Rusia să dea dovadă de reținere în luptele din regiunea Kursk, unde se află una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Rusiei.
„În acest moment, aș dori să fac apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave”, a afirmat Grossi.
Misiunea diplomatică a Rusiei la Viena, citată de agențiile de presă ruse, a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că au fost găsite fragmente la stație, posibil de la rachete doborâte, dar nu există nicio dovadă a unui atac direct asupra instalației.
Articol tradus și adaptat de Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te