Rusia intensifică atacurile în estul Ucrainei și încearcă să oprească înaintarea Kievului în regiunea Kursk

Oficialii armatei ucrainene spun că cea mai dificilă situație de pe frontul estic este în apropierea localității Pokrovsk.

Armata rusă și-a intensificat atacurile pe frontul din estul Ucrainei, potrivit autorităților militare de la Kiev. Între timp, forțele Moscovei încearcă să oprească incursiunea transfrontalieră a trupelor ucrainene din regiunea Kursk, care durează deja de o săptămână.

Statul Major al armatei ucrainene a spus marți că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat 52 de atacuri în zona Pokrovsk, un oraș din regiunea Donețk din Ucraina care se află aproape de linia frontului. Militarii ucraineni spun că acesta reprezintă aproximativ dublul numărului de atacuri zilnice ce avea loc în zonă în urmă cu doar o săptămână.

Între timp, atacul surprinzător al Ucrainei pe teritoriul Rusiei, început la 6 august, a adus sub mai mult sau mai puțin sub controlul trupelor ucrainene un teritoriu de circa 1.000 de kilometri pătrați, potrivit Kievului. Până în prezent rămân însă neclare obiectivele avansării ucrainene rapide în regiunea Kursk, care par să fie un secret militar bine păzit, scrie AP.

Analiștii presupun, totuși, că un motiv ar putea fi dorința Ucrainei de a reduce presiunea asupra liniei sale de front, încercând să forțeze Kremlinul să mute trupe din estul țării în regiunea Kursk și alte zone de frontieră. Dacă este așa, atunci presiunea crescută din jurul Pokrovsk sugerează că Moscova încă nu a „mușcat” momeala.

Un purtător de cuvânt al diplomației ucrainene a declarat pentru Reuters că Ucraina nu are intenția de a ocupa pe termen lung teritorii din regiunea Kursk a Federației Ruse. Oficialul a spus că incursiunea transfrontalieră va afecta capacitatea Rusiei de a trimite mai multe unități să lupte în estul Ucrainei.

Totuși, operațiunea transfrontalieră a Ucrainei reprezintă cel mai mare atac terestru asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, cum observă AFP. Ea l-a obligat pe președintele rus Vladimir Putin să convoace luni, 12 august, o reuniune cu principalii săi oficiali din domeniul apărării.

Putin a spus că un motiv care a stat la baza incursiunii transfrontaliere a Ucrainei în Rusia a fost acela de a stârni „tulburări”, declarând că efortul Kievului va eșua.

Se pare că, în ultimele săptămâni, Ucraina a adunat mii de soldați - unii analiști occidentali estimează un număr de 10.000 până la 12.000 - la graniță, fără ca Rusia să observe asta sau să reacționeze în vreun fel.

Aproximativ 121.000 de persoane au fost evacuate din Kursk sau au fugit din zonele afectate de lupte pe cont propriu, spun oficialii ruși. Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a declarat că a văzut imagini geolocalizate care indică faptul că forțele ucrainene au avansat până la 24 de kilometri (15 mile) de frontieră.

Ministerul rus al Apărării a părut să susțină această afirmație atunci când a declarat marți că a blocat un atac al unităților Brigăzii 82 de asalt aerian al forțelor armate ucrainene către Marinka, care se află la aproximativ această distanță de Ucraina.

Televiziunea rusă de stat a arătat marți locuitori din zonele evacuate stând la coadă în clădiri și pe stradă pentru a primi alimente și apă. Voluntarii au fost fotografiați distribuind saci cu ajutoare, în timp ce oficiali ai Ministerului pentru Situații de Urgență al țării ajutau oamenii, inclusiv copiii și bătrânii, să coboare din autobuze. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te