Cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra orașului Cernihiv

Autospeciale de pompieri și mașini de poliție ajung la locul unui atac cu rachete rusești în Cernihiv, Ucraina, pe 19 august.

Cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și 90 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Cernihiv din nordul Ucrainei pe 19 august, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei.

„Astăzi, o rachetă rusă a lovit inima orașului Cernihiv. O piață, o universitate și un teatru”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe X, cunoscut anterior ca Twitter, unde a postat și un videoclip al presupusului loc al atacului.

„Rusia a transformat o zi de sâmbătă obișnuită într-o zi de durere și pierdere”, a spus Zelenski, care se află în vizită în Suedia.

Urmările atacului cu rachetă din 19 august asupra teatrului din Cernihiv.

Mai devreme, apărarea aeriană ucraineană a doborât 15 din cele 17 drone Shahed iraniene pe care Rusia le-a folosit în timpul unui nou atac nocturn, a raportat Kievul pe 19 august, în timp ce ministerul rus al Apărării susține că a doborât o rachetă ucraineană deasupra Crimeei ocupate de Moscova.

Anterior, o alertă de raid aerian fusese declarată pentru întreg teritoriul Ucrainei.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene continuă să avanseze în zonele din apropierea orașelor sudice Melitopol și Berdiansk, au declarat reprezentanții armatei, pe 19 august, adăugând că forțele ucrainene au luptat în 36 de ciocniri în ultimele 24 de ore de-a lungul liniei frontului.

Avansarea către Melitopol, un oraș strategic ocupat de ruși, face parte din încercarea forțelor ucrainene de a tăia podul terestru al Rusiei către Peninsula Crimeea a Ucrainei.

În același timp, un raport al serviciilor secrete americane citat de The Washington Post a evaluat că nu pare probabil ca forțele ucrainene să ajungă și să recucerească Melitopolul în timpul contraofensivei în desfășurare.

Cu toate acestea, un oficial american anonim care a vorbit cu Reuters pe 18 august a declarat că, în ciuda raportului și a progresului limitat în avansarea spre Melitopol, Washingtonul crede că este încă posibil să schimbe perspectiva sumbră.

Washington Post a raportat că o evaluare a comunității de informații americane a concluzionat că contraofensiva nu va ajunge la Melitopol. Predicția este în mare măsură în concordanță cu opinia Washingtonului că această contraofensivă ucraineană merge mai lent decât se aștepta.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a refuzat să comenteze, potrivit Reuters, dar a spus că au existat o serie de analize despre războiul din Ucraina și multe dintre ele s-au schimbat pe măsură ce evenimentele au avut loc.

Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina, inclusiv Peninsula Crimeea, cea mai mare parte a regiunii Luhansk și mari părți din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său video nocturn că Ucraina pregătește „lucruri puternice” pentru întărirea statului, inclusiv arme pentru soldații ucraineni și oportunități pentru apărarea țării.

„Facem totul pentru ca în ajunul Zilei Independenței țării noastre, să se poată spune că Ucraina a mai făcut un pas către cercul celor mai puternice state din lume”, a spus Zelenski, referindu-se la sărbătoarea din 24 august.