Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 16 drone de atac la începutul zilei de 18 martie și că 11 au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ucrainene în regiunile centrale, vestice și estice. Printre zonele vizate s-au numărat capitala, Kiev, și regiunea vestică Lvov.
Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât toate dronele care se îndreptau spre capitala ucraineană, în timp ce Maksim Kozițki, guvernatorul regiunii Lvov, a anunțat că șase drone au vizat această zonă și trei au fost doborâte.
În regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, o dronă a lovit ceea ce a fost descris ca fiind o „instalație de infrastructură importantă”, declanșând un incendiu.
Mai la vest, rachete rusești au lovit o zonă rezidențială în timpul nopții în orașul Zaporojie, capitala regională a provinciei cu același nume, parțial ocupată.
Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, atacurile au fost efectuate de pe coasta estică a Mării Azov și din provincia rusă Briansk, învecinată cu Ucraina.
În actualizarea sa periodică din 18 martie, armata ucraineană a mai spus că forțele rusești au lansat în ultimele 24 de ore 34 de atacuri aeriene, un atac cu rachete și 57 de tiruri antiaeriene.
Potrivit declarației ucrainene, Rusia continuă să își concentreze eforturile asupra operațiunilor ofensive în estul industrial al Ucrainei, concentrându-și atacurile asupra orașelor Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.
Pe de altă parte, trei înalți oficiali americani din domeniul securității au avut o convorbire video cu un grup de omologi ucraineni la 18 martie pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Kievului, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.
„Am discutat despre furnizarea în continuare a asistenței necesare țării noastre, în special vehicule, arme și muniții”, a scris Andri Iermak pe Telegram.
El a adăugat că Zelenski s-a alăturat la finalul întâlnirii pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la eliberarea teritoriului ucrainean ocupat de forțele rusești invadatoare.
Un mandat de arestare își caută destinatarul
La 17 martie, CPI a anunțat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, acuzându-l că el și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sunt responsabili de răpirile de copii din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că demersul CPI a fost „justificat”, declarând reporterilor din Washington că Putin a "comis în mod clar crime de război".
### Vezi și... ### Biden salută mandatul CPI împotriva lui Putin: „A comis în mod clar crime de război”Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră capetele de acuzare invocate de CPI „scandaloase și inacceptabile” și a precizat că Rusia, ca multe alte țări, nu recunoaște jurisdicția CPI.
În Ucraina, Zelenski spune că emiterea acestui mandat este „o decizie istorică”. Deportarea copiilor ucraineni „înseamnă transferul ilegal a mii de copii ai noștri pe teritoriul unui stat terorist”, a spus Zelenskiy, adăugând că acest lucru nu ar fi putut avea loc fără un ordin al lui Putin.
„Separarea copiilor de familiile lor, privarea lor de orice posibilitate de a lua legătura cu rudele lor, ascunderea copiilor pe teritoriul Rusiei, împrăștierea lor în regiuni îndepărtate - toate acestea reprezintă o politică de stat evidentă a Rusiei, decizii de stat și răul de stat, care începe tocmai cu primul oficial al acestui stat”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn către națiune.
### Vezi și... ### Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare (raport)