Rusia minimalizează statutul de candidate la aderare la UE obținut de Ucraina și R. Moldova

Dmitri Peskov (arhivă)

Decizia Uniunii Europene de a acorda statutul de țări candidate la aderare Ucrainei și R. Moldova este „o treabă internă europeană”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinul.

„Important pentru noi este să nu ne creeze mai multe probleme, și să nu creeze acestor state probleme în relația cu noi”, a mai spus Peskov, care a precizat că oricum relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană sunt atât de proaste încât este „foarte greu să le stricăm și mai tare”.

Tot vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că eventuala aderare a Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, deoarece UE nu este o alianță militară, relatează AFP.

Vorbind în cursul unei vizite în Azerbaidjan, Lavrov a acuzat însă Uniunea Europeană și NATO că ar duce un război împotriva Rusiei, comparabil cu cel dus de puterile Axei împotriva Uniunii Sovietice în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Joi, liderii europeni reuniți la Bruxelles au decis să acorde statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, Ucrainei și R. Moldova. Deciziei salutată imediat drept „istorică” de președinta Maia Sandu, dar primită cu critici și rezerve de fostul președinte Igor Dodon și Partidul Socialiștilor de opoziție.