Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a anunțat că din 15 august sistează „temporar” importul de fructe și legume provenite din aproape toate raioanele R. Moldova, inclusiv din autonomia găgăuză.
Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Rusia, inclusiv raionul Dubăsari, care se află doar parțial sub controlul autorităților constituționale ale R. Moldova.
Rosselhoznadzor și-a motivat decizia prin neregularități fitosanitare. Serviciul federal amintește într-un comunicat că a reluat integral, în martie 2022, importul produselor vegetale moldovenești, fără a ține cont de restricțiile impuse anterior unor companii producătoare.
### Vezi și... ### Iurie Fala: „Noi vorbim despre agricultura inteligentă - trebuie să stăm cu caietul și creionul în mână”După un control fitosanitar desfășurat în luna iulie, Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (molia orientală, musca orientală a fructelor, musca mediteraneană a fructelor ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.
Rosselhoznadzor precizează că, în ciuda mai multor notificări, autoritățile moldovene nu ar fi întreprins măsuri pentru a se conforma cerințelor fitosanitare rusești.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care certifică produsele moldovenești destinate exporturilor, a anunțat că va veni cu o reacție miercuri, iar ministrul agriculturii Vladimir Bolea a declarat pentru Europa Liberă că nu a primit o scrisoare oficială din partea Rusiei.
Federaţia Rusă a început să limiteze numărul companiilor moldovene autorizate să facă livrări pe piața rusă din 2015, când a ridicat embargoul la exportul de fructe şi legume pe care-l pusese un an mai devreme, la scurt timp după semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE. Rosselhoznadzor a invocat și atunci nereguli fitosanitare, puse la îndoială de guvernarea de la Chişinău.
Din 2015, lista exportatorilor moldoveni a crescut treptat, dar interdicțiile erau ridicate într-un mod selectiv, în special pentru companiile din autonomia găgăuză şi din regiunea transnistreană.
### Vezi și... ### „Piaţa Federaţiei Ruse este importantă, dar în paralel trebuie să ne căutăm şi alte pieţe pentru realizarea producţiei”