Rusia se teme că exercițiile NATO ar putea provoca „accidente”

Un soldat ține în mâini o dronă la un exercițiu NATO ținut vara trecută în Lituania.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a reacționat vineri la începerea celor mai mari manevre militare NATO din ultimele decenii avertizând că ele ar putea provoca incidente nedorite.

„Planul NATO de a ține Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu al alianței de după Războiul Rece, ridică semne de întrebare pe fundalul apelurilor continue ale Rusiei la de-escaladare”, a spus purtătoarea de cuvânt a externelor de la Moscova, Maria Zaharova.

Ea a mai spus că NATO ar ține un exercițiu „de provocare” desfășurând 90.000 de militari de-a lungul graniței ruse, „din Norvegia până în România”, și a avertizat că există pericolul de „incidente militare”, care ar putea avea „consecințe tragice”.

Steadfast Defender 2024 a început săptămâna aceasta cu prima fază, care testează mai ales capacitatea de a aduce trupe de peste ocean în apărarea Europei.

A doua fază, care se va încheia cu tot exercițiul în luna mai, va testa mai ales capacitatea de a răspunde în Europa la o provocare din partea unui adversar „aproape egal”, o trimitere transparentă la Rusia.

Neclarități legate de implicarea Moldovei

La exercițiu participă toate cele 31 de țări din NATO, dar și Suedia, a cărei candidatură este blocată încă de Ungaria.

Screenshot de pe pagina oficială a manevrelor militare Steadfast Defender 2024.

R. Moldova se numără printre țările prezente în documentele oficiale NATO ca gazde ale unor „exerciții asociate la Steadfast Defender 2024” – mai exact exercițiul Swift Response 24, în luna mai.

Cu toate acestea, ministerul moldovean al Apărării a declarat săptămâna aceasta, după ce Ilan Șor a acuzat puterea că ar chema NATO în Moldova, că exercițiul Swift Response 24 nu are „nici o tangență” cu Steadfast Defender 24, la care Moldova „nu participă”.

Până vineri, 26 ianuarie, documentele de pe site-ul manevrelor alianței nu fuseseră modificate pentru a reflecta această dezmințire.

### Vezi și... ### NATO începe cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece