„Ceea ce se întâmplă acum cu acțiunile Rusiei față de Ucraina nu se referă doar la Ucraina -- oricât de important este aceasta -- este vorba despre unele dintre cele mai de bază principii ale relațiilor internațional” a declarat miercuri la Washington secretarul de stat american Antony Blinken, la o conferință de presă împreună cu ministra germană de externe, Annalena Baerbock. „ O țară nu poate schimba pur și simplu prin forță granițele alteia sau dicta alegerile pe care o altă țară le face în politica sa externă”. „Aceste principii” a continuat Blinken, stau la baza securității internaționale.
Secretarul de stat american a avertizat din nou Rusia că orice nouă incursiune împotriva Ucrainei va provoca reacții „masive” din partea SUA, a NATO, a Grupului celor șapte și a Uniunii Europene.
Cât privește controversata conductă de gaze Nord Stream 2, care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, Blinken a arătat că este greu de închipuit că aceasta va începe să funcționeze, în cazul unei noi agresiuni Rusești.
„Nord Stream 2 este văzut drept un instrument de șantaj al Rusiei împotriva Europei, dar este de fapt un instrument cu care Europa poate exercita presiuni asupra Moscovei” a apreciat secretarul de stat american, care a reamintit că Statele Unite s-au opus de la bun început proiectului.
Discuțiile dintre Blinken și ministra de externe germană vin cu numai câteva zile înainte de începerea unei serii de consultări cu Rusia, privind securitatea regională și cererile Moscovei de securitate – care includ garanții că NATO nu va continua extinderea spre est și cererea ca Alianța occidentală să-și retragă parte din trupele și mai ales din instalațiile militare amplasate în țările din flancul estic: țările baltice, Polonia și România – în acestea din urmă se află elemente cheie ale scutului anti-rachetă.
În acest context, secretarul de stat american a declarat că se pune serios întrebarea dacă Rusia chiar vrea o detensionare a situației prin negocieri. Germania și Statele Unite „văd acțiunile Rusiei față de Ucraina ca pe o provocare imediată și serioasă la adresa păcii și stabilității în Europa” a reamintit Blinken.
Ascultă: „Cui îi este frică de NATO?”, un nou episod în fiecare marți, cu Dan Alexe de la Bruxelles.