Linkuri accesibilitate

Nord Stream 2 în atenția Senatului american


Senatorul american de Texas Ted Cruz.
Senatorul american de Texas Ted Cruz.

Săptămâna viitoate la Washington ar putea avea deja loc votul asupra unei propuneri a senatorului republican Ted Cruz, care cere reimpunerea de sancțiuni împotriva firmelor care contribuie la proiectul gazoductului Nord Stream 2. Gazoductul leagă Rusia direct de Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina care pierde astfel venituri importante din taxele pe tranzitul gazului rusesc.

Încă înainte de Crăciun, relatează Politico.eu, senatorul Ted Cruz a încheiat un acord cu democrații ca acești să sprijine sancțiunile. În schimb, republicanii ar putea debloca numirea unui număr de noi ambasadori ai administrației Biden.

Votul de săptămâna viitoare i-ar putea pune pe mulți democrați într-o situație dificilă, relatează Politico. Anul trecut, au criticat decizia președintelui Biden de a renunța la sancțiunile impuse de fosta administrație Trump, pe motiv că oricum gazoductul este terminat – motiv pentru care cu greu s-ar putea opune acum inițiativei lui Cruz.

Din acest motiv, Bob Menendez, președintele democrat al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, propune un proiect alternativ de lege care prevede impunerea de sancțiuni aspre împotriva Moscovei, inclusiv sancțiuni legate de Nord Stream 2, dar numai după o invazie a Ucrainei. O soluție de compromis care le-ar permite democraților să voteze împotriva proiectului de lege Cruz.

Între timp, mai relatează Politico, diplomații germani fac lobby la Washington pentru a încerca să contracareze percepția că Nord Stream 2 este un cadou făcut președintelui rus Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG