Rusia susține că a făcut progrese în Luhansk; Ucraina spune că situația „este dificilă”

O femeie reacționând la salvarea fratelui ei dintr-un bloc de apartamente grav avariat de un atac cu rachete în Pokrovsk, în regiunea ucraineană Donețk, pe 15 februarie

Rusia susține că trupele sale au străpuns apărarea ucraineană în estul regiunii Luhansk, în timp ce armata ucraineană afirmă că trupele sale resping unele atacuri, dar că situația este dificilă.

Intensificarea luptelor din 15 februarie a avut loc în timp ce Ucraina a implorat aliații occidentali să accelereze furnizarea de arme, iar miniștrii apărării din NATO discutau această problemă în a doua zi a reuniunii lor care a avut loc la Bruxelles.

### Vezi și... ### Cele două procente din PIB pentru apărarea țărilor din NATO

De asemenea, are loc în timp ce noua ofensivă a Rusiei se intensifică în regiunea Donbas, forțele sale - atât trupe regulate, cât și cele ale mercenarilor Wagner - forțând apărarea ucraineană de o lună pentru a captura orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Statul Major General al Ucrainei a declarat la 15 februarie că luptele se concentrează nu numai în jurul orașului Bahmut, ci și în jurul orașelor Liman, Avdiivka și Kupiansk.

Trupele rusești au efectuat 17 atacuri aeriene, pe lângă 28 de atacuri cu sisteme de rachete asupra infrastructurii civile din Pokrovsk, în regiunea Donețk, și în regiunea Herson, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene într-un raport publicat pe parcursul zilei de 15 februarie.

„Am înregistrat răniți și morți în rândul populației civile. O clădire rezidențială înaltă a fost aproape distrusă și s-a tras din nou asupra spitalului din Berislav", a precizat Statul Major General.

Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko, a afirmat că trei persoane au murit și 11 au fost rănite în atacul de la Pokrovsk, unde au fost lovite clădiri rezidențiale. Bombardamentele au distrus, de asemenea, patru clădiri înalte și o școală, a precizat Kirilenko, care a făcut din nou apel la localnici să evacueze zona.

Autoritățile de la Kiev afirmaseră anterior că unitățile de apărare aeriană au detectat șase baloane aparent lansate de Rusia și le-au doborât pe majoritatea dintre ele. Autoritățile de la Kiev au declarat că baloanele ar putea transporta echipamente de recunoaștere și au fost lansate pentru „a detecta și epuiza forțele noastre de apărare aeriană”.

Administrația orașului a precizat într-o declarație că autoritățile vor examina cu atenție resturile.

„Am străpuns liniile inamicului”

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu. Anterior, oficiali ai ministerului declaraseră că trupele rusești au străpuns două linii fortificate de apărare ucrainene, dar nu a precizat unde.

„Chiar și cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut reține străpungerea militarilor ruși”, a declarat ministerul într-o postare pe Telegram.

La scurt timp după aceea, însă, cancelaria președintelui Volodimir Zelenski a transmis o declarație în care spunea că forțele ucrainene au respins unele atacuri în Luhansk, dar că situația este dificilă. Iar Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, spune că Rusia trimitea oameni și echipamente în regiune.

„Sunt multe bombardamente, aviația este deja implicată. Atacurile vin în valuri din diferite direcții”, a declarat Haidai într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram. „Vedem că se transferă noi efective. Vedem, de asemenea, că sunt aduse mai multe echipamente”.

### Vezi și... ### Miniștrii occidentali ai Apărării discută despre cererile de armament ale Ucrainei

Reuniți la Bruxelles pentru două zile de discuții, miniștrii apărării din cadrul NATO au încercat să abordeze preocupările legate de faptul că stocurile occidentale de arme și muniții încep să se epuizeze, găsind în același timp modalități de a continua să aprovizioneze Ucraina cu armament.

Cu toate acestea, oficialii NATO au continuat să reziste apelurilor Ucrainei de a trimite avioane de luptă. În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, la 15 februarie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a emis o notă optimistă cu privire la capacitatea de luptă a Ucrainei.

„Rusia continuă să arunce tot mai mulți militari în luptă, iar aceștia sunt slab antrenați și prost echipați și, din această cauză, vedem că înregistrează multe pierderi”, a declarat Austin. „Cred că ucrainenii au o șansă foarte bună de a se impune pe câmpul de luptă și de a prelua inițiativa. Cred că pot exploata această inițiativă în continuare", a spus el.