Linkuri accesibilitate

Miniștrii occidentali ai Apărării discută despre cererile de armament ale Ucrainei


Soldat ucrainean în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 14 februarie 2023. Pe zid scrie „Dragoste, iar pe indicatorul stradal scrie „Strada Independenței”.
Soldat ucrainean în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 14 februarie 2023. Pe zid scrie „Dragoste, iar pe indicatorul stradal scrie „Strada Independenței”.

Ucraina le-a cerut aliaților săi occidentali să accelereze furnizarea de arme, în timp ce miniștrii apărării din NATO se întâlnesc pentru a doua zi în Belgia, pe fondul intensificării eforturilor Rusiei de a cuceri orașul Bahmut din estul țării.

Apelul lansat de președintele Volodimir Zelenski și de alți oficiali ucraineni vine în contextul în care noua ofensivă a Rusiei capătă amploare în estul regiunii Donbas. Statul major ucrainean a declarat la 15 februarie că luptele s-au concentrat nu doar în jurul Bahmut, ci și în Lioman, Avdiivka și Kupiansk.

Zelenski a avertizat că Rusia încearcă să câștige teren înainte de sosirea noilor ajutoare militare occidentale. „Pot spune cu încredere că tendințele de bază rămân neschimbate. Împreună, Ucraina și partenerii săi depun toate eforturile ca statul terorist să piardă. Și ca acest lucru să se întâmple cât mai repede", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn din 14 februarie.

Ieri, în prima zi a reuniunii de două zile care are loc în Belgia, miniștrii apărării din cadrul NATO și-au exprimat, din nou, reticența față de trimiterea de avioane de luptă - lucru pe care oficialii ucraineni l-au cerut în mod repetat.

Numărul țărilor care s-au angajat să trimită tancuri în Ucraina a crescut la 11, a afirmat generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, vorbind la o conferință de presă după reuniunile de la Bruxelles. Douăzeci și două de țări s-au angajat să trimită vehicule de luptă pentru infanterie, șaisprezece trimit artilerie și muniție, iar nouă trimit sisteme de apărare aeriană.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis ajutor și armament suplimentar, dar a precizat că nu se va face niciun anunț privind avioanele. Și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat, de asemenea, că avioanele nu sunt deocamdată în centrul deliberărilor occidentale.

Progrese lente ale armatei ruse în apropierea orașului Bahmut

Cele mai intense lupte în prezent au loc în Donbas, în jurul orașului Bakhmut, precum și la nord, în apropiere de Kreminna, și la sud, în apropiere de Vuhledar.

Forțele ruse au petrecut luni de zile încercând să captureze Bahmut, care se află la căpătâiul mai multor autostrăzi importante, dar a cărui importanță strategică a fost pusă sub semnul întrebării de analiștii militari.

În ultimele săptămâni, trupele rusești, inclusiv soldații din grupul de mercenari Wagner, au făcut progrese lente și treptate în jurul Bahmut. În weekend, proprietarul Wagner, omul de afaceri din Sankt Petersburg Evgheni Prigojin, a afirmat că trupele sale au capturat un sat mic și important de la periferia nordică a Bahmut.

„Bahmut nu va fi cucerit mâine, pentru că există o rezistență puternică și măcinare, mașina de tocat carne funcționează", a declarat Prigojin într-o declarație publicată anterior de serviciul său de presă. El a descris luptele „feroce” care se desfășoară pe "fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară".

Cele mai sângeroase lupte continuă să fie în apropiere de Bahmut, a declarat Milley. „Aș spune că a devenit un război de uzură. Rușii suferă pierderi uriașe”, a spus el. Milley a subliniat, de asemenea, faptul că mulți dintre soldații ruși care luptă în Donbas sunt foști deținuți de închisoare, recrutați de Wagner pentru a lupta în schimbul eliberării anticipate din pedepsele lor.

Rusia trimite recruți și prizonieri „la moarte iminentă”, în timp ce pierde „din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a spus el.

Forțele rusești par, de asemenea, să fi suferit pierderi importante de oameni și echipamente în jurul Vuhledar, un oraș situat la 150 km sud-vest de Bahmut, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali și rapoartelor din surse deschise.

Între timp, cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite au declarat că Rusia a mutat mii de copii ucraineni într-o rețea de locații din zonele ocupate de Rusia în Ucraina și în Rusia.

Scopul principal al acestui efort este de a „reeduca” copiii pentru a-i face pro-ruși, au declarat cercetătorii în raportul publicat la 14 februarie.

XS
SM
MD
LG