Rusia înregistrează primul vaccin Covid-19 care însă nu a trecut prin toate fazele de testare

Vaccinul rusesc Covid-19 dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova, prezentat pe 11 august 2020.

Rusia este prima țară din lume unde s-a înregistrat un vaccin Covid-19, a anunțat marți președintele Vladimir Putin, deși vaccinul nu a fost testat în masă pe oameni și sunt puține informații publice despre eficiența sa.

La ședința de guvern de marți, Putin a declarat însă că vaccinul s-a dovedit eficient în teste inițiale și oferă imunitatea pe un termen destul de lung.

Experți internaționali dar și din Rusia au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba utilizarea unui vaccin fără ca acesta sa fi trecut de așa-a numita fază a treia de testare, constând din teste pe mii de oameni. Mai mult, faptul că vaccinul a fost înregistrat în Rusia nu înseamnă că este omologat internațional.

Anthony Fauci, epidemiologul șef al Statelor Unite a ținut să precizeze, într-un interviu cu National Geographic, că „ a avea un vaccin și a dovedi că vaccinul este sigur și eficient sunt două lucruri diferite”.

Se pare că vaccinul a fost testat numai pe câteva zeci de persoane, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat Rusia să respecte protocoalele internaționale, pentru a asigura că vaccinul este eficient și sigur.

### Vezi și... ### OMS poartă discuții cu autoritățile medicale ruse pe tema siguranței unui vaccin împotriva COVID-19

Președintele Putin declara marți că speră ca în scurt timp, vaccinul să fie produs la scară industrială. Vaccinarea, a ținut să sublinieze Putin, va fi „absolut voluntară”. Guvernul a precizat ulterior că vor avea prioritate angajații din sistemul sanitar, corpul didactic și persoanele din așa-numitele grupuri de risc.

Cu aproape 860 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, Rusia este în acest moment a patra cea mai afectată țară din lume, după Statele Unite, Brazilia și India.

În acest moment, în lumea întreagă se lucrează la peste 160 de vaccine iar potrivit OMS, șase din ele sunt deja în faza a treia de testare. Reacționând la anunțul Rusiei, ministrul american al Sănătății a declarat că prioritatea este dezvoltarea unui vaccin sigur. El s-a declarat însă încrezător că până la sfârșitul anului, Statele Unite ar putea avea un vaccin eficient și sigur.