Rusia își retrage trupele de pe malul drept al Niprului

Refugiați din Herson, Ucraina, 5 noiembrie 2022.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă pe malul vestic/ malul drept al râului Nipru, o mişcare care va duce probabil la pierderea de către Moscova a oraşului Herson, din sudul Ucrainei, un oraș de importanță strategică, relatează The Guardian.

„Viața și sănătatea trupelor noastre au întotdeauna prioritate” a spus Șoigu.

„Luați în considerare amenințarea la adresa populației civile și respectați dorința celor care vor să plece. Și asigurați transferul de echipamente militare peste Nipru”, se mai spune în ordinul ministrului rus al Apărării.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Vladimir Putin anunța, în cursul unei ceremonii, anexarea regiunii Herson la Rusia, alături de încă alte trei regiuni ucrainene: Zaporojie, Donețk și Luhansk.

Comandantul trupelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a explicat, într-o intervenție televizată, că retragerea este necesară din cauza problemelor de logistică.

„Orașul Herson nu poate fi alimentat ca să funcționeze. Rusia a făcut tot posibilul pentru a asigura evacuarea locuitorilor din Herson”, l-a informat Surovikin pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu.