Linkuri accesibilitate

Putin decretează legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate abuziv de Moscova


Președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marțială în cele patru regiuni anexate abuziv recent de Moscova, și a dat noi puteri în caz de urgență guvernatorilor din toate regiunile Rusiei, relatează agenția Associated Press.

Putin n-a spus ce măsuri anume se vor lua sub legea marțială, dar a precizat că ea va intra în vigoare începând de joi. Decretul lui dă forțelor de poliție trei zile ca să înainteze propuneri specifice și ordonă crearea unor forțe de apărare teritorială în cele patru regiuni anexate.

„Lucrăm la îndeplinirea unor foarte dificile sarcini pe termen lung, pentru a asigura securitatea Rusiei și un viitor sigur, pentru a ne apăra poporul”, a spus liderul de la Kremlin într-o declarație televizată la începutul unei ședințe a Consiliului rus de Securitate.

Se așteaptă ca decizia lui Putin de impune legea marțială în regiunile anexate abuziv Donețk, Herson, Luhansk și Zaprojie să fie ratificată rapid de Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus.

Potrivit agenției Associated Press, proiectul de lege în acest sens dă de înțeles că ar putea fi vorba de restricții de circulație și în privința adunărilor publice, o cenzură mai aspră și o mai mare autoritate dată poliției.

Putin nu a dat detalii despre noile puteri acordate șefilor regiunilor ruse prin decretului său, mărginindu-se la a spune că având în vedere situația actuală el crede necesar ca guvernatorilor din toate regiunile Rusiei să li se acorde prerogative în plus.

Președintele rus a ordonat de asemenea crearea unei Comisii de coordonare pentru a spori interacțiunea diversele agenții guvernamentale ruse în abordarea luptelor din Ucraina, pe care el continuă să le numească „operațiune militară specială”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că decretul lui Putin nu are în vedere închiderea granițelor Rusiei, relatează agenția de știri de stat RIA-Novosti, citată de Associated Press.

XS
SM
MD
LG