Familiile celor patru bărbați au fost aduse de autoritățile tadjice în capitala Dușanbe din orașele Vahdat, Gissar și din provincia Rudaki, au declarat pentru Reuters surse din serviciile de securitate tadjice.
Investigația este supravegheată personal de președintele autoritar Emomali Rahmon, aflat la putere din 1992, adaugă aceleași surse.
În primul său comentariu public cu privire la atac, Rahmon a spus luni că atentatul terorist de la Moscova este „un eveniment rușinos și teribil” și i-a îndemnat pe tadjici „să-și protejeze copii de influențele dăunătoare”.
Autoritățile ruse au anunțat că patru bărbați de origine tadjică au fost arestați preventiv, sub acuzația de terorism, fiind suspectați de comiterea atacului. Alți trei bărbați, tot de origine tadjică, au fost de asemenea arestați preventiv, fiind suspectați de complicitate.
Între timp, un oficial turc din serviciile de securitate a declarat pentru AFP că doi dintre suspecții atacului terorist de la Moscova, au putut călători „liber” din Turcia spre Rusia pentru că nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor.
Tot marți, Turcia a anunțat că a arestat 147 de persoane care ar avea legături cu Statul Islamic în urma unor raiduri, fără să facă legătura cu cele petrecute la Moscova.
Statul Islamic din provincia Khorasan a Afganistanului și-a asumat anterior responsabilitatea pentru atac și a publicat imagini video care, potrivit acestuia, ar prezenta masacrul.
Președintele rus, Vladimir Putin, a admis luni, pentru prima dată, că „islamiști radicali” s-au aflat în spatele atacului de la sala de concerte, dar a insistat că aceștia ar fi avut legături cu Ucraina.
Kievul a respins anterior asemenea acuzații.
### Vezi și... ### Kievul respinge orice implicare în atacul de la Moscova, în timp ce Rusia continuă atacurile cu rachetă în UcrainaÎngrijorări privind extremismul islamic și soarta lucrătorilor din Rusia
Știrea despre implicarea cetățenilor tadjici în atentatul terorist de la Moscova a stârnit mai multe îngrijorări în această țară din Asia Centrală, în special legate de soarta lucrătorilor imigranți plecați în Rusia, scrie AFP.
În Rusia se află milioane de muncitori tadjici, ale căror remitențe sunt importante pentru supraviețuirea familiilor de acasă. Situația lor devine în prezent mai vulnerabilă, pe fundalul sentimentului anti-imigrație tot mai răspândit.
O altă îngrijorare vizează și participarea unor tadjici la acte de extremism islamic. Mii de cetățeni ai acestei foste republici sovietice au plecat în anii 2010 în Siria și Irak, unde au luptat de partea grupării Stat Islamic (ISIS). În ultimii ani, mulți tadjici s-au alăturat ca luptători ai filialei Khorasan a aceleiași organizații, stabilită în Afganistan.
Forțele tadjice au avut numeroase ciocniri cu grupările islamiste la frontiera de 1.375 de kilometri cu Afganistanul. Între 1992 - 1997, acestea au fost implicate într-un război civil în Tadjikistan, ceea ce a făcut din lupta contra terorismului o prioritate pentru regimul președintelui Rahmon.
De la revenirea talibanilor la putere în Afganistan în 2021, Tadjikistanul este unul din cei mai aprigi critici ai acestui regim, fiind îngrijorat de posibila răspândire a ideologiei sale. În plus, câteva milioane de etnici tadjici trăiesc în Afganistan.
### Vezi și... ### Rusia arată la tribunal presupușii atacatori de la Crocus City Mall