Rușii vor putea cumpăra ultimul tip de iPhone, cu ocolirea sancțiunilor, dar mult mai scump

Noul iPhone expus la Steve Jobs Theater, în California, la 9 septembrie 2024.

Comercianții ruși au început pre-vânzări ale celui mai recent iPhone de la Apple, eludând interdicția de export a companiei în Rusia. Telefoanele, când vor sosi la ruși, vor fi însă cu sute de dolari mai scumpe decât în Statele Unite.

M.Video-Eldorado, principalul retailer de electronice din Rusia, și operatorul de rețele mobile MTS au anunțat joi că vor fi primii din Rusia care vor prezenta noul iPhone 16, de la Apple.

M.Video a declarat că livrările de telefoane vor începe de săptămâna viitoare. MTS a declarat că se așteaptă ca vânzările fizice să înceapă „foarte curând”.

Apple nu a răspuns de îndată unei solicitări de comentariu de la Reuters - făcută când în SUA încă era noapte.

Apple și-a întrerupt toate vânzările de produse în Rusia în martie 2022 și a oprit servicii precum ApplePay ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Sancțiunile impuse de Occident între timp au încercat să limiteze exporturile de tehnologie către Rusia.

Rușii vor trebui să plătească cu câteva sute de dolari mai mult decât consumatorii americani pentru iPhone 16.

M.Video a declarat că prețurile vor începe de la 112.999 ruble (1.225 de dolari) pentru un iPhone 16 de 128 GB, cu peste 400 de dolari mai scump decât prețul din SUA de 799 de dolari. iPhone Pro Max de 1 TB este disponibil pentru precomandă în Rusia la prețul de 249.999 ruble (2.710 $), comparativ cu prețul din SUA de 1.599 $.

Prețurile MTS sunt doar cu ceva mai mari decât cele ale M.Video, iar compania solicită un depozit de 25.000 de ruble pentru precomenzi.

Brandurile străine care au oprit exporturile către Rusia folosesc acum rute ocolitoare pentru a ajunge la consumatori, de obicei prin țări care nu au impus sancțiuni Rusiei, precum Turcia, Kazahstan, China, India și Emiratele Arabe Unite.

Reuters scrie că nu a putut afla care ar fi ruta de intrare în țară a noilor iPhone-uri.

Sistemul de importuri paralele sau „gri”, aprobat de guvernul rus pentru mărcile care au părăsit Rusia după invazie, face ca rușii dispuși să plătească mai mult să intre până la urmă în posesia bunurilor îndrăgite.

Bunurile și tehnologia din Occident rămân populare în Rusia, o vulnerabilitate potențială pe care Moscova dorește să o reducă prin producția internă.

Kremlinul a cerut oficialilor guvernamentali să nu mai folosească iPhone-uri, afirmând că agențiile de informații occidentale le-au „compromis” folosind software de supraveghere. Apple a negat aceste afirmații. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te