Rămășițe sovietice și stații noi pe bani americani. Cum arată sistemele de irigare din Moldova

Câmpuri de la Varnița irigate cu ajutorul unui sistem sovietic renovat

În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 2 milioane de hectare. Europa Liberă a mers în trei localități să vadă cum arată noile sisteme și ce-a mai rămas din cele sovietice.

Potrivit agenției „Apele Moldovei”, R. Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, au fost vândute pe bucăți la fier uzat.

Rămășițele stației de irigare de la Ștefan Vodă

Așa s-a întâmplat și cu stația de la Ștefan Vodă, unul dintre raioanele cele mai afectate de seceta din acest an. Valeriu Belotcaci din satul Copceac ne-a arătat livada sa de cireși îngălbenită înainte de vreme, cu fructe mici și uscate.

Agricultorul spune că, din cauza secetei, an de an strânge tot mai puțină roadă. Terenurile lui se află la 40 kilometri de râul Nistru, dar apa nu ajunge până aici.

Livada de cireși afectată de secetă

În anii ’80, în raionul Ștefan Vodă a fost construit un sistem considerat performant la acea vreme, care uda circa 23.000 de hectare. „Pe la mijlocul anilor ’90, când a început haosul în țară, sistemul a fost oprit, chipurile era prea scump în exploatare și s-a început dezmembrarea”, susține președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim.

Potrivit lui, o soluție ar fi ca statul să investească în construcția unui apeduct din Nistru până la intersecția cu drumul spre Căușeni. „De acolo, noi putem să aducem apa, fără ca să fie pompată, la zeci de kilometri, iar, ulterior, agenții economici ar putea să investească în renovarea stațiilor de irigare”, explică Vasile Maxim.

O parte din vechile sisteme încă funcționează. Câțiva agricultori din satul Varnița, Anenii Noi, și-au consolidat eforturile și au reușit să-și salveze culturile agricole de la secetă, reabilitând sistemul de irigare din localitate, inaugurat încă în 1969.

Președintele Asociației utilizatorilor de apă pentru irigații din Varnița, Dorin Jardețchi, la stația de colectare a apei

Bazinul de acumulare pentru irigare de la Varnița

Președintele Asociației utilizatorilor de apă pentru irigații din localitate, Dorin Jardețchi, povestește că a luptat cu birocrația pentru ca sistemul să fie transmis de la stat în gestiunea asociației. Apoi, fermierii au obținut 250.000 de dolari de la Fondul de Dezvoltare Durabilă și au reparat o parte din instalații.

Sistemul de irigare renovat de la Varnița

În prezent, acest sistem de irigare, care pompează din Nistru, asigură cu apă anual cel mult 400 de hectare. „Evident că doritori sunt. Din păcate, nu avem conducte, nu avem mașini de irigat, mai este de lucru. Scopul nostru este să ajungem la capacitatea maximă a sistemului nostru, care este de 1.140 de hectare”, precizează Jardețchi.

Beneficiile pentru agricultori se văd cu ochiul liber. „Dacă vă uitați la suprafețele irigate, vedeți porumbul de trei metri, iar pe partea din deal, unde culturile nu au avut apă, abia a crescut”, spune președintele Asociației utilizatorilor de apă pentru irigații din Varnița.

Alte 10 sisteme de irigare au fost construite prin intermediul programului „Compact” finanțat de Statele Unite. Cel mai mare dintre acestea se află în raionul Cahul și irigă cu apă din Prut circa 2.700 de hectare de terenuri agricole. Acesta a fost inaugurat în 2015.

Pompare apei pentru irigare din râul Prut

„Suntem unica asociație care deține un sistem de irigare și, în același timp, un sistem de drenare, deoarece ne aflăm într-o zonă de risc de inundații. Este o oportunitate pentru agricultori, deoarece în Republica Moldova, an de an, persistă temperaturile înalte și seceta”, declară contabila Asociației utilizatorilor de apă „Chircani-Zârnești”, Svetlana Argint.

Cele 10 sisteme noi au costat 80 milioane de dolari și irigă circa 13.000 de hectare de terenuri agricole.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum arată sistemele de irigare din Moldova