Război în Ucraina | Aproape 1.000 de luptători au abandonat combinatul Azovstal (Rusia)

Uzina siderurgică Azovstal distrusă de bombardamentele rusești, Mariupol, 11 mai 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Austria nu va renunța la statutul de neutralitatea, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg și nici nu va livra „arme letale” Ucrainei, pe care o sprijină însă masiv cu ajutoare umanitare și financiar. Austria importă din Rusia 80% din necesarul de gaze naturale.
  • Primul soldat rus, judecat în Ucraina pentru crime de război, s-a declarat vinovat în audierile dintr-un tribunal din Kiev. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a ucis un bărbat de 62 de ani, care trecea pe bicicletă. Incidentul a avut loc imediat după lansarea invaziei ruse în Ucraina iar Șișimarin a declarat în tribunal că i s-a ordonat să tragă asupra civilului.
  • Suedia și Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO, moment calificat drept „istoric” de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Rămâne de negociat cu Turcia, care pentru moment se opune. Admiterea în NATO se face numai cu unanimitatea de voturi a țărilor membre.
  • Denis Pușilin, liderul separatist al așa-numitei republici populare Donețk, a declarat că uzina Azovstal din Mariupol va fi demolată. Azovstal a fost timp de săptămâni întregi ultimul bastion al armatei ucrainene care apăra Mariupolul încercuit. În prezent, aceștia părăsesc uzina și sunt transferați pe teritoriul controlat de Moscova, iar Kievul se așteaptă să îi schimbe cu prizonieri de război ruși. TASS l-a citat pe Pușilin spunând că, potrivit locuitorilor din Mariupol, Azovstal poluează mediul înconjurător. În același timp, a spus el, uzina Ilici, o altă uzină siderurgică importantă din Mariupol, situată în apropiere, va fi restaurată.
  • Consiliului municipal din Mariupol a reacționat la cuvintele lui Pușilin, într-un mesaj pe Telegram, spunând că trupele ucrainene vor avea în curând forțe pentru a elibera orașul-port de la Marea Azov.
  • Rusia susține că aproape 1000 de luptători ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal din Mariupol „s-au predat” până acum, fiind transferați pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatiștii pro-ruși.
  • La Kiev, ministrul adjunct al apărării Hanna Malear a spus că negocierile pentru „eliberarea” luptătorilor ucraineni „evacuați” de la oțelăria Azovstal din Mariupol continuă, la fel ca și discuțiile privind „evacuarea” celor care se mai află încă în interiorul uzinei. Ea a refuzat să precizeze câți militari ucraineni au mai rămas la Azovstal, după ce un grup de 264 de luptători - inclusiv unii grav răniți - au fost evacuați pe 16 mai și duși pe teritoriul controlat de Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „cei mai influenți mediatori internaționali sunt implicați” în negocierile actuale.
  • Trupele rusești au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, în dimineața zilei de miercuri, a anunțat armata ucraineană. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime sau pagube semnificative.
  • Forțele rusești continuă să lanseze raiduri cu rachete și să bombardeze obiective militare și civile în estul Ucrainei. Potrivit armatei ucrainene, trupele rusești au continuat și-au continuat atacurile în regiunea Donețk și să bombardeze zonele de frontieră în regiunile Cernihov și Sumî.

Clipe de liniște la Odesa (GALERIE FOTO)

Clipe de liniște la Odesa | Ce-i va aduce soarta acestui oraș strategic?

Mariupol: Ucraina cedează combinatul Azovstal

Armata ucraineană își retrage forțele rămase în combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenței militare în orașul-port Mariupol de la Marea Azov. Mai multe, AICI.

De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina? (INFOGRAFIC)

### Vezi și... ### De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina?

Morminte proaspete: în căutarea adevărului despre pierderile armatei ruse în Ucraina

Pagina regională „Realitățile Siberiei” (Sibir.Realii) din cadrul redacției în limba rusă a postului de radio „Svoboda” menține o listă actualizată a militarilor morți în Ucraina. O listă separată este postată pe pagina de web a altui proiect regional al redacției Svoboda, Sever.Realii. Redacția în limba rusă a postului de radio BBC a sintetizat informațiile culese tot din surse deschise (presă locală, autorități locale) și a putut identifica și confirma, până în acest moment, numele a 2.336 de militari ruși uciși în campania din Ucraina. Este un număr aproape dublu față de cea mai recentă cifră oficială (1.351 de militari căzuți în Ucraina). Mai multe, AICI.

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului

La sfârșitul lunii aprilie SUA au votat legea Lend-Lease "pentru apărarea democrației în Ucraina". Ce înseamnă legea Lend-Lease, cum va funcționa aceasta pentru Ucraina, cât de mult a ajutat o lege similară Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și cum propaganda de la Kremlin sperie Ucraina cu datorii uriașe?

Your browser doesn’t support HTML5

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului

Ucraina: cum a transformat războiul cerealele într-o armă cu pondere globală

Invazia rusă din Ucraina, blocarea porturilor de la Marea Neagră, dar și atacurile țintite ale armatei ruse asupra infrastructurii feroviare, toate au redus drastic exporturile de cereale ale Ucrainei, care e unul din cei mai mari producători din lume. Situația devine dramatică, mai ales pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa. Programul ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că 44 de milioane de oameni din lumea întreagă sunt în pragul foametei și că aproape 2,5 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Mai multe, AICI.

Poveștile îngrozitoare ale civililor evacuați de la Azovstal

Oficialitățile din ambele tabere susțin că evacuarea civililor din combinatul metalurgic Azovstal, atacat de forțele rusești, e acum completă. Cei care au reușit să scape de acolo au povestit lucruri înfiorătoare.

Your browser doesn’t support HTML5

Poveștile terifiante ale oamenilor evacuați de la combinatul Azovstal

Semănatul, în bătaia puștii. Cum muncesc fermierii ucraineni în teritoriile ocupate și în apropiere de linia frontului

Your browser doesn’t support HTML5

Semănatul, în bătaia puștii. Cum muncesc fermierii ucraineni în teritoriile ocupate și în apropiere de linia frontului

De ce sprijină Occidentul cu arme Ucraina? Opinii de la Moscova

De la „cred că Occidentul face ceea ce trebuie” la „ei urăsc Rusia”, locuitori din Moscova au explicat pentru redacția de limba rusă a Europei Libere - Radio Svoboda (RFE/RL) de ce cred că Occidentul furnizează arme Ucrainei.

Your browser doesn’t support HTML5

Locuitori ai Moscovei explică de ce cred că Occidentul trimite arme în Ucraina

HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală. Mai multe, AICI.

„Rusia de Sud”. Noi indicii despre planurile Rusiei pentru regiunile ucrainene ocupate

Un proiect de document pregătit de înalți oficiali ai partidului politic aflat la putere în Rusia îndeamnă la crearea unui nou stat numit Rusia de Sud, din care ar face parte unele regiuni ale Ucrainei ocupate de forțele rusești.

Informația obținută de Schemes - un proiect de investigație al serviciului ucrainean al RFE/RL - vine având ca fundal luptele care fac ravagii în regiunile estice și sudice ale Ucrainei, unde forțele rusești sunt în ofensivă pe mai multe fronturi, întâmpinând rezistența acerbă a trupelor ucrainene. Mai multe informații despre acest document, AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

„Atunci când Putin va muri” - despre războiul din Ucraina, pe străzile Moscovei

Your browser doesn’t support HTML5

„Atunci când Putin va muri”

OSCE discută despre existența unor „lagăre de filtrare” înființate de armata rusă în Ucraina

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au capturat persoane în zone din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.

Există „informații îngrijorătoare” că persoanele suspectate că au astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, „unde sunt date dispărute sau sunt executate”, a declarat Carpenter în fața consiliului. „Informațiile pe care le avem indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau asasinează lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a afirmat Carpenter.

Bătălia pentru estul Ucrainei

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Din Mariupol în Muntenegru | Povestea unui băiețel și a papagalului său

Zahar Shvets, în vârstă de 10 ani, nu a putut fugi din Mariupol fără papagalul lui mult iubit, Sonic.

Acum, alături de mama lui, Halina, au găsit refugiu în Muntenegru, după ce proprietara unui apartament a anunțat pe rețelele de socializare că propriile amintiri ale războaielor din Balcani din anii 90 au convins-o să le ofere cazare.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Your browser doesn’t support HTML5

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.