S-a stins lumina în R. Moldova după noi bombardamente rusești în Ucraina

UPDATE, ora 21:55. Vicepremierul Andrei Spînu anunță că toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică.

UPDATE, ora 15:40. După 40 de minute de beznă, distribuirea curentului electric a fost restabilită parțial. Ministerul de Interne a anunțat că transportul public cu electricitate a fost reluat în Chișinău, iar semafoarele au fost reconectate, cu mici excepții, de exemplu, pe bd. Ștefan cel Mare la intersecțiile cu străzile Ismail și Ciuflea.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că specialiștii Moldelectrica lucrează pentru a remedia situația și pentru a reconecta la energia electrică întreaga țară. Gavrilița a menționat că o situație similară a avut loc acum o săptămână, când din cauza bombardamentelor armatei ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene, a avut de suferit și R. Moldova.

„În aceste clipe, mai multe orașe din Ucraina sunt lovite de barajul de rachete care distruge case, drumuri, vieți de oameni. În Moldova, aceasta a dus la o deconectare avariată a sistemului electroenergetic, în urma căreia, practic, majoritatea localităților din țară au rămas fără lumină”, a scris șefa guvernului pe o rețea de socializare.

Știrea inițială

Întreruperi masive de energie electrică în toată R. Moldova. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, deconectările au loc ca urmare a bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic ucrainean.

Tot el anunță că întreprinderea Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Furnizorul de electricitate din centrul și sudul țării, Premier Energy, susține că a avut loc o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc. Compania afirmă că operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Se atestă deconectări masive de electricitate și în regiunea transnistreană.

Zeci de oameni, la o stație de troleibuz din Chișinău, în timpul deconectărilor masive de energie electrică, 23 noiembrie.

Maia Sandu: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Președinta Maia Sandu a reacționat la deconectările masive printr-un mesaj în care a dat asigurări că toate problemele tehnice vor fi rezolvate. „Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Fără semnalul mobil în mai multe regiuni ale țării

Mai mulți abonați raportează lipsa semnalului mobil. Doi operatori de telefonie mobilă au anunțat că serviciile lor pot fi parțial sau total indisponibile.

„Imediat ce conectarea la energie electrică va fi restabilită, prestarea serviciilor de telefonie mobilă și internet fix în bandă largă va fi reluată. Depunem eforturi maxime pentru a asigura continuitatea serviciilor prestate”, se arată într-un comunicat emis de Moldtelecom.

Orange anunță că sunt afectate apelurile prin 4G (VoLTE) și le sugerează abonaților să dezactiveze această opțiune din setările telefonului, pentru a putea suna.

La frontieră, programul de lucru nu a fost întrerupt

Poliția de Frontieră anunță că lucrează în regim obișnuit, pentru că a pus în funcțiune generatoarele.

Recomandările Poliției pentru cetățeni

  • Poliția solicită pietonilor să manifeste maximă prudență pe traseu în timpul deplasării, iar șoferilor - să reducă din viteza cu care circulă în mod normal, pentru a putea reacționa în orice situație de risc, în contextul în care semafoarele nu sunt funcționale, iar iluminatul stradal va lipsi.
  • Oamenilor li se mai recomandă să evite plimbările la ore târzii, în zonele mai puțin circulate și nesigure;
  • Să se deplaseze în grup, să nu răspundă la provocări şi să evite persoanele cu comportament suspect sau în stare de ebrietate;
  • Să acorde atenție sporită să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță.

Inspectoratul General de Poliție anunță că vor fi concentrate echipe pe trasee, în preajma instituțiilor de învățământ și în curțile blocurilor. În caz de necesitate, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la numărul unic - 112 sau la cel mai apropiat polițist.

Atacuri cu rachete în toată Ucraina

În mai multe regiuni ale Ucrainei a fost anunțată alarmă aeriană. O serie de explozii au fost auzite la Kiev, Vinița și Lvov. Rachetele rusești „au lovit infrastructura critică din Kiev”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko. Exploziile au fost urmate de pene de curent.

Kiev, Harkov, Hmelnițki, Nikolaev și Zaporojie sunt parțial fără electricitate, scriu publicațiile locale. În Kiev, a fost oprită alimentarea cu apă. Întreaga regiune Odesa a rămas, de asemenea, fără electricitate.

Potrivit Ukrenergo, miercuri, 23 noiembrie, se aplică deconectări programate în toate regiunile Ucrainei.

### Vezi și... ### Moldova, cu fața spre Apus: cât de durabilă este reorientarea spre achiziții de curent din România