Linkuri accesibilitate

În Ucraina se profilează o iarnă sumbră, Rusia a distrus jumătate din infrastructura energetică a acestei țări


Militari ucraineni trag salve de artilerie contra pozițiilor ruse din apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk, 20 noiembrie 2022.
Militari ucraineni trag salve de artilerie contra pozițiilor ruse din apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk, 20 noiembrie 2022.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a cerut concetățenilor săi să economisească energia, în timp ce bombardamentele rusești neîncetate au înjumătățit capacitatea energetică a țării, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că e foaret posibil ca iarna asta în Ucraina să aibă loc un dezastru umanitar, relatează agenția Reuters.

Autoritățile ucrainene spun că milioane de ucraineni, inclusiv din capitala Kiev, se pot confrunta cu întreruperea alimentării cu energia cel puțin până la sfârșitul lui martie 2023 din cauza atacurilor rusești, despre care compania energetică a Ucrainei spune că au cauzat pagube „colosale” rețelei electrice.

Ucrainenilor li se cere să economisească energia

Temperaturile au fost neobișnuit de ridicate în Ucraina toamna aceasta, dar încep să coboare sub zero și se așteaptă să ajungă la minus 20 de grade Celsius, sau și mai jos în unele regiuni în timpul lunilor de iarnă.

Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice au urmat unei serii de victorii ucrainene importante pe câmpul de luptă, inclusiv recucerirea orașului Herson din sudul Ucrainei, după retragerea trupelor rusești de acolo

„Distrugerea sistematică a sistemului nostru energetic de către atacurile teroriștilor ruși este atât de mare încât tot poporul și toate întreprinderile trebuie aibă grijă și să-și redistribuie consumul pe perioada zilei”, a spus Zelenski în obișnuitul său mesaj nocturn, care a marcat luni seara nouă ani de la declanșarea amplei manifestații de protest de la Kiev cunoscută sub numele de Euromaidan, care a dus la alungarea de la putere a fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, și la revenirea Ucrainei pe făgașul pro-european.

Șeful companiei energetice naționale Ukrenergo Volodimir Kudrîțki a declarat marți că practic nici o centrală termică sau hidroelectrică nu a rămas neatinsă: „Nu putem genera atât de multă energie cât folosesc consumatorii”, a spus Kudrîțki ls o conferință de presă, adăugând că după o scurtă perioadă de ger se așteaptă ca miercuri temperaturile să crească din nou, ceea ce va fi o ocazie pentru stabilizarea sistemului energetic.

„Cele mai negre zile”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că sute de spitale și facilități medicale din Ucraina nu au combustibil, apă și electricitate.

„Sistemul medical ucrainean se confruntă cu cele mai negre zile ale sale de până acum în acest război. După ce a suferit peste 700 de atacuri, [sistemul medical ucrainean] este acum și o victimă a crizei energetice”, s spus într-o declarație Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, după o vizită făcută în Ucraina.

„Asigurați-vă că aveți haine groase și pături, gândiți-vă ce opțiuni vă pit ajuta ca să treceți printr-o lungă perioadă fără căldură”, a spus șeful companiei care alimentează Kievul cu energie, adăugând că se lucrează la repararea infrastructurii energetice avariate.

Într-un mesaj adresat pe Telegram locuitorii din Herson, în special celor în vârstă, femeilor și copiilor, celor bolnavi sau cu dizabilități, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk le-a oferit acestora mai multe căi de a fi evacuați pe perioada iernii în regiuni mai sigure ale țării.

„Vor doar să se răzbune pe localnici”

Atacurile rusești asupra sistemului energetic sunt o consecință a refuzului Kievului de a negocia, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de agenția de știri controlată de stat TASS.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak a spus că trupele ruse bombardează acum orașul Herson de pe celălalt mal al rîului Nipru, după ce s-au retras din acest oraș. „Nu are nici o logică militară: vor doar să se răzbune pe localnici”, a spus Podoleak într-un mesaj postat pe Twitter luni seara târziu.

Iar agenția ucraineană de știri Suspilne a relatat că la Herson au fost înregistrate noi explozii marți.

Moscova neagă că atacă în mod deliberat civili în ceea ce Kremlinul numește o „operațiune specială” contra naționaliștilor ucraineni, menită să protejeze comunitățile vorbitoare de limbă rusă din Ucraina.

Dar Kievul și cancelariile occidentale descriu războiul declanșat de Rusia ca pe o acaparare teritorială neprovocată și imperialistă în țara vecină, pe care o domina pe vremea Uniunii Soviectie.

Războiul declanșat acum nouă luni de Rusia în Ucraina a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat ale câteva milioane și a lovit puternic economia globală. Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare spune că cea mai mare criză energetică din anii 1970 încoace va genera o încetinire economică acută, cu Europa lovită cel mai dur.

Ucraina primește noi ajutoare în timp ce luptele grele continuă în est

Între timp, Ucraina a primit marți o nouă tranșă de 2,5 miliarde de euro din sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană, a anunțat ministrul ucrainean de finanțe Serhii Marcenko, citat de Reuters.

Iar la Washington, ministrul american de finanțe Janet Yellen a spus că Statele Unite vor începe să trimită săptămânile viitoare un ajutor de 4.5 miliarde de dolari, bani destinați susținerii stabilității economice a Ucrainei și pentru sprijinirea serviciilor guvernamentale de bază.

Iar luptele grele au continuat cu violență în estul Ucrainei, unde trupele ruse presează pe linia frontului la vest de orașul Donețk, ocupat de separatiștii pro-ruși din 2014.

„Atacurile [rusești] continuă să distrugă infrastructura critică și locuințe civile”, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene, în timp ce guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a făcut cunoscut pe Telegram că patru oameni au fost uciși și alți patru răniți în ultimele 24 de ore în zonele controlate de armata ucraineană în regiunea Donețk.

Bombardamentele rusești au lovit marți și centrul de distribuție a ajutoarelor umanitare de la Orihov, sud-estul Ucrainei, ucigând un voluntar și rănind două femei, potrivit guvernatorului regional, citat de reuters.

Orihov e situat la cam 110 kilometri est depărtare de centrala nucleară de la Zaporojie, care a fost din nou bombardată acum câteva zile, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc pentru aceste bombardamente, relatează agenția Reuters.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG