S-au făcut reforme suficiente în justiție pentru a deschide negocierile de aderare? Cum răspunde Olesea Stamate

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, în timpul interviului pentru Europa Liberă

În domeniul justiției s-a făcut suficient pentru deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, la sfârșitul acestui an, afirmă Olesea Stamate, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.

În interviul pentru Europa Liberă, Stamate, care este văzută ca unul dintre promotorii-cheie ai reformei justiției în R. Moldova, a spus că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit cele mai multe dintre condițiile europene care țin de modificarea sau adoptarea unor legi noi. Președintă a Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate apreciază că în special în ultima jumătate de an, s-a făcut „un volum de muncă enorm, pe îndeplinirea planului de acțiuni”.

Reformele din domeniul justiției sunt printre cele mai importante condiții înaintate de Comisia Europeană R. Moldova în vara anului 2022, odată cu oferirea statului de țară candidată la aderare. Bruxellesul cerea reformarea comprehensivă a sistemului de justiție, combaterea corupției, inclusiv prin obținerea rezultatelor eficiente în investigații, deoligarhizare și combaterea crimei organizate.

Te-ar putea interesa și: Procurorii vor fi evaluați din noiembrie. Stamate: „Nu ne așteptăm la un blocaj”

„Este, desigur, și o condiționalitate care ține de, propriu-zis, investigarea dosarelor de rezonanță și finalizarea acestora. Aici, s-a făcut un anumit progres și în acest domeniu”, a declarat Stamate.

Ea a adăugat că acum depinde de Comisia Europeană să aprecieze „cât este de suficient sau nu, dar marea parte a acțiunilor pe care ne-am angajat să le implementăm, au fost implementate”.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • „O reformă rapidă a justiției ar fi o reformă periculoasă”.
  • „Există încă suficientă rezistență din interiorul sistemului pentru reformele pe care le implementăm”. Reformele în justiție ar putea să mai fie tergiversate de unii reprezentați ai sistemului, însă nu pot fi oprite.
  • Comisia pre-vetting va decide cum să-i reevalueze pe candidații la funcții de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor: va fi sau nu cazul să invite candidații la încă un interviu sau va fi suficient să emită o nouă decizie în baza deciziei Curții Supreme de Justiție.
  • Despre posibilitatea de a oferi Procuraturii Anticorupție atribuții suplimentare: „Nu înțeleg care mai sunt acele capacități de care nevoie Procuratura Anticorupție”.
  • „Vrem să vedem și o activitate sporită din partea organelor de anchetă care să fie foarte active și cu ochii în patru în cadrul scrutinului local, ca să nu admită repetarea scenariului din Găgăuzia”.

Urmăriți interviul integral aici: