Linkuri accesibilitate

Procurorii vor fi evaluați din noiembrie. Stamate: „Nu ne așteptăm la un blocaj”


Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, în studioul Europei Libere
Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, în studioul Europei Libere

Evaluarea externă a procurorilor va începe nu mai târziu de luna noiembrie și va avea loc pe etape, inclusiv pentru a evita un blocaj în sistem, a spus președinta Comisiei juridice din Parlament, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, într-un interviu la Europa Liberă.

Judecătorii și procurorii vor fi evaluați de două comisii separate. Fiecare dintre ele va fi constituită din trei experți naționali și trei internaționali. Vetting-ul judecătorilor va fi efectuat de aceeași comisie care verifică judecătorii Curții Supreme de Justiție.

Deputații vor vota, în luna septembrie, componența comisiei care va evalua procurorii, în câteva săptămâni aceasta își va stabili regulamentul, apoi „va începe imediat cu evaluarea procurorilor din Procuratura Generală și procuraturile specializate, ca ulterior să evalueze și procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale”, explică Stamate.

Deși procesul de evaluare al procurorilor nu a început încă, reprezentanții Procuraturii Anticorupție s-au declarat reticenți față de acest proces. Șefa instituției, Veronica Dragalin, a spus recent la Europa Liberă că mulți dintre angajații săi ar prefera să-și dea demisia decât să treacă prin vetting, sugerând că astfel sistemul procuraturii ar putea intra într-un blocaj.

Pe de altă parte, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, spune că, în procesul de evaluare al procurorilor, blocajul poate avea loc doar dacă „vor încerca procurorii dintr-o procuratură specializată să saboteze acest proces și să-și dea demisia in corpore”.

Cei demiși „pot lucra la privat”

Judecătorii și procurorii care nu vor să fie evaluați își pot da demisia în decurs de 20 zile de la anunțul privind inițierea evaluării. Tot în acest termen, ei își pot retrage cererile de demisie. Cererile depuse după expirarea acestui termen vor fi echivalate cu nepromovarea vetting-ului.

Cei demiși în urma vetting-ului nu vor putea să lucreze ca judecători, procurori și să ocupe alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani și nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.

„În cazul în care nu mai pot profesa în sistem, au opțiunea să își aleagă calea, pot să lucreze în domeniul privat. Dacă au expertiză suficientă în domeniul juridic, cred că își vor găsi un loc de muncă în companii diverse, pe consultații juridice”, a declarat Stamate.

În același timp, deputata PAS dă asigurări că procesul de vetting va fi mai „relaxat” decât pre-vetting-ul (procesul de evaluarea a candidaților în organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor”, iar „în momentul în care vor fi emise primele decizii ale vetting-ului, anumite frici vor fi spulberate”.

Verificarea integrității financiare și etice a judecătorilor și procurorilor este a treia și ultima etapă din evaluarea sistemului de justiție din R. Moldova, care stă la baza reformei justiției, inițiată de guvernarea PAS în 2021.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG